Zdroj: VeselovaElena for iStockPhotos
Krémové sýrové spaetzle Německá kuchyně
Klasikou německé kuchyně, která nikdy nezklame, jsou rozhodně krémové Käsespätzle. Jako rodilá Švábka jsem tento recept od dětství nesčetněkrát připravovala a vylepšovala, a proto mohu potvrdit: S těmi správnými ingrediencemi a několika triky v rukávu jsou domácí Käsespätzle neodolatelně chutné!
Ingredience
- 250 g Mouka
- 4 Vejce
- 1 Čajová lžička sůl
- 75 ml voda
- 200 g Sýr ementál
- 2 Cibule
- 2 Lžíce máslo
- sůl a pepř
- čerstvá pažitka na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
1. Chcete-li připravit klasické německé sýrové špecle, smíchejte nejprve v míse mouku, vejce a sůl. Přidejte vodu a vypracujte hladké těsto. Podle toho, jak se vám vejce povedou, můžete potřebovat o něco více nebo méně vody. To je zcela normální a patří to k umění přípravy těsta na spaetzle.
Těsto nechte přibližně 20 minut odpočívat. Mezitím nastrouhejte sýr a nakrájejte cibuli nadrobno.
Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a osmažte na něm kolečka cibule dozlatova. Zde je nutná trpělivost, protože jen pomalu smažená cibule získá plnou chuť.
Ve velké pánvi přiveďte vodu k varu a přidejte sůl. Těsto naškrábejte nebo protlačte přes síto na spaetzle nebo kráječ na spaetzle přímo do vody. Jakmile spaetzle vystoupí na hladinu, jsou hotové a lze je vyjmout děrovanou lžící.
Hotové spaetzle vložte do zapékací misky a zasypte je vrstvou strouhaného sýra. Pokračujte v přidávání vrstev spaetzle a sýra, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Předehřejte troubu na 175 °C a zapékejte zapékací misku asi 10 minut, dokud se sýr dobře nerozpustí.
Klasické sýrové spaetzle posypte smaženou cibulkou a čerstvou pažitkou a ihned podávejte. Dobrou chuť!