INZERCE

Zdroj: unsplash

Krémová polévka z pečené dýně

Tento recept na dýňovou polévku je krémový a zdravý! Pro maximální chuť vyžaduje pečenou dýni. Tento recept na polévku z pečené dýně bude vypadat krásně na vašem svátečním jídelním stole a zbytky se budou skvěle hodit na sendviče nebo saláty další den.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 4 Lžíce olivového oleje Přidáno do
  • 1 Hokkaido Přidáno do
  • 1 velká žlutá cibule Přidáno do
  • 4 velké nebo středních stroužků česneku Přidáno do
  • lžičky mořské soli Přidáno do
  • lžičky mleté skořice Přidáno do
  • lžičky mletého muškátového oříšku Přidáno do
  • lžičky hřebíčku Přidáno do
  • Kajenský pepř volitelné Přidáno do
  • mletý černý pepř Přidáno do
  • 4 šálky zeleninový vývar Přidáno do
  • šálku plnotučného kokosového mléka nebo husté smetany Přidáno do
  • 2 Lžíce javorového sirupu nebo medu Přidáno do
  • šálku zelených dýňových semínek Přidáno do
INZERCE

Postup

30 min.
1. Krok

Předehřejte troubu na 220 stupňů a vyložte plech pečicím papírem pro snadné čištění. Dýni opatrně rozpůlte a vydlabejte semínka (pokud chcete, můžete semínka opražit). Dýni rozkrojte napůl a vytvořte čtvrtiny. Dužinu dýně potřete 1 lžící olivového oleje a položte čtvrtky řezem dolů na plech. Restujte 35 minut nebo déle, dokud pomerančovou dužinu snadno propíchnete vidličkou. Nechte několik minut vychladnout. Zohřejte zbývající 3 lžíce olivového oleje v hrnci se silným dnem na středním plameni. Jakmile se olej třpytí, přidejte na pánev cibuli, česnek a sůl. Míchejte, aby se spojily. Vařte za občasného míchání, dokud cibule není průhledná, asi 8 až 10 minut. Mezitím z dýní sloupněte slupku dýně a slupku vyhoďte. Přidejte dýňovou dužinu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, kajenský pepř (pokud používáte) a mletý černý pepř. Lžičkou dýni trochu nalámejte. Zalijte vývarem. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily. Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na střední pánvi na středně mírném ohni za častého míchání, dokud nebudou voňavé, zlaté a nebudou vydávat malé praskavé zvuky. Chcete, aby byly pěkné a opečené, ale ne spálené. Přendejte semínka do misky, aby vychladly. Jakmile je dýňová směs hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup. Odstraňte polévku z ohně a nechte ji mírně vychladnout. K rozmixování této polévky v hrnci můžete použít ponorný mixér. Raději používám svůj stojanový mixér, který poskytuje nejkrémovější výsledky – při práci v dávkách přeneste obsah pánve do mixéru. Připevněte víko mixéru a pomocí kuchyňské utěrky si chraňte ruku před párou unikající z horní části mixéru, když mixujete směs do hladka.

2. Krok

Přeneste pyré do servírovací mísy a opakujte se zbývajícími dávkami. Ochutnejte a případně dochuťte. Polévku nalijte do jednotlivých misek. Polévku posypeme semínky a podáváme. Nechte zbylou polévku úplně vychladnout, než ji přenesete do vhodné skladovací nádoby a necháte ji v chladničce po dobu až 4 dnů (zbytky chutnají další den ještě lépe!). Nebo tuto polévku zmrazte až na 3 měsíce.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

128 recepty

Smažené

485 recepty

Oběd

2753 recepty

Dorty

313 recepty

Pečivo

514 recepty

Dýně

49 recepty

Zavařené

369 recepty

Saláty

264 recepty

Levná jídla

686 recepty

Rýže

174 recepty

Droždí

242 recepty