Zdroj: unsplash
Krémová polévka z pečené dýně
Tento recept na dýňovou polévku je krémový a zdravý! Pro maximální chuť vyžaduje pečenou dýni. Tento recept na polévku z pečené dýně bude vypadat krásně na vašem svátečním jídelním stole a zbytky se budou skvěle hodit na sendviče nebo saláty další den.
Ingredience
- 4 Lžíce olivového oleje
- 1 Hokkaido
- 1 velká žlutá cibule
- 4 velké nebo středních stroužků česneku
- lžičky mořské soli
- lžičky mleté skořice
- lžičky mletého muškátového oříšku
- lžičky hřebíčku
- Kajenský pepř volitelné
- mletý černý pepř
- 4 šálky zeleninový vývar
- šálku plnotučného kokosového mléka nebo husté smetany
- 2 Lžíce javorového sirupu nebo medu
- šálku zelených dýňových semínek
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 220 stupňů a vyložte plech pečicím papírem pro snadné čištění. Dýni opatrně rozpůlte a vydlabejte semínka (pokud chcete, můžete semínka opražit). Dýni rozkrojte napůl a vytvořte čtvrtiny. Dužinu dýně potřete 1 lžící olivového oleje a položte čtvrtky řezem dolů na plech. Restujte 35 minut nebo déle, dokud pomerančovou dužinu snadno propíchnete vidličkou. Nechte několik minut vychladnout. Zohřejte zbývající 3 lžíce olivového oleje v hrnci se silným dnem na středním plameni. Jakmile se olej třpytí, přidejte na pánev cibuli, česnek a sůl. Míchejte, aby se spojily. Vařte za občasného míchání, dokud cibule není průhledná, asi 8 až 10 minut. Mezitím z dýní sloupněte slupku dýně a slupku vyhoďte. Přidejte dýňovou dužinu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, kajenský pepř (pokud používáte) a mletý černý pepř. Lžičkou dýni trochu nalámejte. Zalijte vývarem. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily. Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na střední pánvi na středně mírném ohni za častého míchání, dokud nebudou voňavé, zlaté a nebudou vydávat malé praskavé zvuky. Chcete, aby byly pěkné a opečené, ale ne spálené. Přendejte semínka do misky, aby vychladly. Jakmile je dýňová směs hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup. Odstraňte polévku z ohně a nechte ji mírně vychladnout. K rozmixování této polévky v hrnci můžete použít ponorný mixér. Raději používám svůj stojanový mixér, který poskytuje nejkrémovější výsledky – při práci v dávkách přeneste obsah pánve do mixéru. Připevněte víko mixéru a pomocí kuchyňské utěrky si chraňte ruku před párou unikající z horní části mixéru, když mixujete směs do hladka.
Přeneste pyré do servírovací mísy a opakujte se zbývajícími dávkami. Ochutnejte a případně dochuťte. Polévku nalijte do jednotlivých misek. Polévku posypeme semínky a podáváme. Nechte zbylou polévku úplně vychladnout, než ji přenesete do vhodné skladovací nádoby a necháte ji v chladničce po dobu až 4 dnů (zbytky chutnají další den ještě lépe!). Nebo tuto polévku zmrazte až na 3 měsíce.