Zdroj: Canva
Koláč se zakysanou smetanou
Koláč se zakysanou smetanou je lahodný dezert s bohatou a krémovou konzistencí. Těsto je často křehké a pod ním se nachází vrstva lahodné zakysané smetany, která dodává koláči svou charakteristickou chuť.
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- půl šálku třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- půl šálku másla
- půl šálku zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 šálky očištěho ovoce
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejeme troubu na cca 180 °C. Vymažeme formu na pečení máslem.
Ve větší míse smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a sůl.
V jiné míse rozměkneme máslo a přimícháme zakysanou smetanu a vejce.
Vícekrát nahrubo nakrájené ovoce nebo bobule přidáme k suchým ingrediencím a opatrně promícháme.
Přidáme směs k máslu a smetaně a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
Nalijeme těsto do připravené formy a pečeme asi 30 minut nebo dokud není koláč zlatavě hnědý.
Koláč necháme vychladnout na mřížce a podáváme s kysanou smetanou nebo šlehačkou.