Jednoduché halušky
Jednoduché halušky recept jsou tradiční slovenské jídlo, které se ale často podává i v České republice. Ve své nejjednodušší variantě jsou to malé knedlíčky z těsta z mouky a vody, podávané jako příloha či samostatné jídlo.
Ingredience
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 300 ml vody
- špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
Mouku smícháme se špetkou soli a do středu uděláme důlek.
Do důlku přidáme vejce a začneme pomalu přilévat vodu, zatímco neustále mícháme, aby se vytvořilo hladké těsto bez hrudek.
Těsto by mělo být dostatečně husté, ale stále tekuté tak, aby se dalo vykrajovat lžící nebo speciálním struhadlem na halušky.
Ve velkém hrnci přivedeme k vaření dostatek osolené vody.
Pomocí lžíce nebo struhadla na halušky tvoříme malé knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody.
Po vložení halušek do vody mírně promícháme, aby se nelepily k hrnci.
Halušky jsou hotové, když vyplavou na hladinu vody. Pomocí děrované lžíce je vyjmeme a necháme okapat.
Hotové halušky podáváme samostatně, nebo jako přílohu k masu. Dle chuti můžeme posypat strouhaným sýrem nebo zapéci. Jednoduché halušky se zelím jsou také skvělou volbou!