Indicka polevka z cervene cocky
Recept na indickou polévku z červené čočky, známou jako "Dal Soup"
Ingredience
- 1 hrnek červené čočky předem namočené a opláchnuté
- 1 cibule nasekaná
- 2 stroužky česneku nasekané
- 1 Lžíce oleje nebo másla
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- lžičky mletého kajenského pepře volitelné pro kořenění
- 4 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- sůl
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Ve velkém hrnci zahřejte olej nebo máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmažte je, dokud nezezlátnou a nezměknou.
Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu a kajenský pepř (pokud používáte). Směs opatrně promíchejte a nechte koření na ohni asi 1 minutu, aby se uvolnila jeho vůně.
Přidejte opláchnutou červenou čočku do hrnce a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
Nalijte do hrnce zeleninový vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na nízkou a nechte polévku vařit přikrytou po dobu 20-25 minut, nebo dokud se čočka zcela nerozvaří a nezískáte hladkou konzistenci.
Během vaření polévky občas zamíchejte a případně přidávejte více vody, pokud se zdá, že je polévka příliš hustá.
Ochutnejte polévku a přidávejte sůl dle potřeby.
Jakmile je čočka vařená a polévka má požadovanou konzistenci, odstraňte ji z tepla.
Polévku podávejte horkou. Na ozdobu můžete přidat čerstvý nasekaný koriandr.
Takto připravenou indickou polévku z červené čočky si můžete vychutnat jako samostatné jídlo nebo ji podávat s rýží nebo chlebem.