Hrachová polévka
Hrachová polévka ze suchého hrachu vás překvapí svou výbornou charakteristickou chutí. Tentokrát sytá polévka s přidáním masa.
Ingredience
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 11⁄2 šálku nakrájené cibule 1 střední
- 11⁄4 šálku nasekaného celeru asi žebra
- 1 lžička mletého česneku stroužek
- 4 šálky nesoleného kuřecího vývaru
- 4 šálky voda
- 1 sáček sušeného hrášku přebraného propláchnutého
- 2 bobkové listy
- 11⁄2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu nebo lžičky sušeného tymiánu
- Sůl čerstvě mletý černý pepř
- 650 g masité šunky od kosti nebo šunkové kýty
- 1 šálek nakrájené mrkve
- Nasekaná čerstvá petržel na ozdobu nepovinné
Nejnovější letáky
Postup
Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a celer a restujte 3 minuty. Přidejte česnek a smažte ještě 1 minutu.
Přilijte kuřecí vývar a vodu. Přidejte dělený hrášek, bobkové listy a tymián. Lehce osolte a opepřete podle chuti (s dosolením rád počkám až na konec, abych zjistil, jak moc je polévka slaná díky šunce).
Do polévkové směsi vložte šunku od kosti. Směs přiveďte k varu a poté ji stáhněte na minimum.
Přikryjte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 60 až 80 minut.
Šunku vyjměte z polévky, nechte ji 10 minut odpočívat a poté část masa rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky a
Přiklopte.Mezitím přidejte do polévky mrkev*. Polévku přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.
Do polévky vmíchejte šunku a podle potřeby ji dosolte. Podávejte teplou a podle potřeby ozdobenou petrželkou.
Pokud chcete, můžete do polévky přidat pár brambor, aby byla ještě vydatnější.
Pokud si během vaření všimnete, že polévka nezhoustne tak, jak byste si přáli, můžete ji nechat posledních 30 minut vařit odkrytou.