Hovězí perkelt
Perkelt je pokrm z masa, který pochází z Maďarska. Toto jídlo je podobné guláši, obsahuje však méně vody a podává se se zakysanou smetanou.
Ingredience
Suroviny
- 700 g čerstvého hovězího krku
- 200 g cibule
- 150 g špek
- 400 g paprika zelená a červená kapie
- 3 ks bobkového listu
- 2 dcl vína bílé suché do základu
- 80 g rajčatového protlaku
- 150 g rajčat sladkých
- 1 Lžíce maďarské sladké papriky
- 100 g hnědých krémových žampionů
- 500 ml vývaru na podlití
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička čili pasty není potřeba ale doporučuji
- jarní cibulka
- 150 g zakysané smetany
- Sůl a čerstvý pepř
Na přílohu
- 500 g vaječných spätzli
Nejnovější letáky
Postup
KROK 1.
Maso si očistíme a naporcujeme na menší kousky
KROK 2.
V rozehřáté pánvi si pomalu vyškvařte nakrájený špek na tuk ve kterým si zprudka orestujte nakrájené maso.
KROK 3.
Mezitím si nakrájejte zbytek zeleniny. Orestované maso vyjmete stranou a do pánve vložte nakrájenou cibuli a bobkový list. Pomalu opečte do tmavé barvy a poté zakápněte vínem. Nechte vyvařit.
Krok 4.
Do tmavého cibulového základu přidejte protlak a restujte minimálně 5 minut. Poté přidejte mletou papriku a nakrájené rajčata a znova chvil restujte, než rajčata pustí šťávu a začnou se dusit.
Krok 5.
Přidejte do rajčatové směsi opečeně maso a podlijte vývarem, přiklopte poklici a nechte cca 20minut dusit.
Krok 6.
Do podušené směsi přidejte nakájenou papriku, houby a česnek a znova pomalu duste, dokud maso není měkké. Kdo má rád pikantnější chuť doporučuji přidat 1 lžičku chilli pasty.
Mezitím si uvařte v osolené spätzle podle návodů.
Dochutíme soli a pepřem a zakysanou smetanou přizdobte s nakrájenou jarní cibulkou