:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/256276145be513049266b7773a46b7.jpeg)
Hovězí perkelt
Perkelt je pokrm z masa, který pochází z Maďarska. Toto jídlo je podobné guláši, obsahuje však méně vody a podává se se zakysanou smetanou.
Ingredience
Suroviny
- 700 g čerstvého hovězího krku
- 200 g cibule
- 150 g špek
- 400 g paprika zelená a červená kapie
- 3 ks bobkového listu
- 2 dcl vína bílé suché do základu
- 80 g rajčatového protlaku
- 150 g rajčat sladkých
- 1 Lžíce maďarské sladké papriky
- 100 g hnědých krémových žampionů
- 500 ml vývaru na podlití
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička čili pasty není potřeba ale doporučuji
- jarní cibulka
- 150 g zakysané smetany
- Sůl a čerstvý pepř
Na přílohu
- 500 g vaječných spätzli
Nejnovější letáky
Postup
KROK 1.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/40034060c09a64a3c2e6e86b3cbc0a.jpeg)
Maso si očistíme a naporcujeme na menší kousky
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/997f2719869121775ce4fccf6e45d5.jpeg)
KROK 2.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/5d32bc0f6125f359233d876a06b357.jpeg)
V rozehřáté pánvi si pomalu vyškvařte nakrájený špek na tuk ve kterým si zprudka orestujte nakrájené maso.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/e3cb5ca6879f3324d14d2380b32994.jpeg)
KROK 3.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/2645c3e870bb29e0e2da1925da0cf6.jpeg)
Mezitím si nakrájejte zbytek zeleniny. Orestované maso vyjmete stranou a do pánve vložte nakrájenou cibuli a bobkový list. Pomalu opečte do tmavé barvy a poté zakápněte vínem. Nechte vyvařit.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/68d9aa444b47746ff901096bdd4b4d.jpeg)
Krok 4.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/f1d40c68a7711f5e643d40df542a65.jpeg)
Do tmavého cibulového základu přidejte protlak a restujte minimálně 5 minut. Poté přidejte mletou papriku a nakrájené rajčata a znova chvil restujte, než rajčata pustí šťávu a začnou se dusit.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/e403a8ebd961b42c12b8c5108a3bc2.jpeg)
Krok 5.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/56971a7879375f9d1863846bc24201.jpeg)
Přidejte do rajčatové směsi opečeně maso a podlijte vývarem, přiklopte poklici a nechte cca 20minut dusit.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/d18931ddfef36b4ff9af764dce1e52.jpeg)
Krok 6.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/9383d789fcea84bb2f0221317725b2.jpeg)
Do podušené směsi přidejte nakájenou papriku, houby a česnek a znova pomalu duste, dokud maso není měkké. Kdo má rád pikantnější chuť doporučuji přidat 1 lžičku chilli pasty.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/64d84b936aefaada23242e04b96905.jpeg)
Mezitím si uvařte v osolené spätzle podle návodů.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/ab9bc94d08a081e21e2d21e5be0e53.jpeg)
Dochutíme soli a pepřem a zakysanou smetanou přizdobte s nakrájenou jarní cibulkou
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/B1-Z3NmGaNiZkIOdhANM/856d1147f3ea3fbc21bbc0e0fb22d4.jpeg)