Houbový guláš
Skvělý tip na rychlou večeři pro všechny milovníky hub.
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývar
- 2 lžíce Majoránka
- 2 ks cibule
- 2 ks bobkový list
- 150 ml červeného vína
- 50 g rajčatového protlaku
- 200 g lesní houby
- podle chuti sůl
- 2 lžíce kmínu
- 1 pinch Mletého nového koření
- 2 Lžíce mletá sladká paprika
- 1 pinch mletý černý pepř
- podle potřeby sádlo anebo olej
Nejnovější letáky
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. lepší jsou mladé tvrdé houby například suchohřiby nebo praváky. Cibuli necháme v hrnci zpěnit na sádle nebo oleji společně s bobkovým listem a kmínem. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší. Jakmile cibulka zhnědne zastříkneme ji vínem a to nechame odvařit, přidáme protlak a zarestujeme jej.
Poté přidáme nakrájené houby a na cibulce je orestujeme společeně s protlakem. Poté houby zasypeme sladkou paprikou, zamícháme a zalijeme vývarem. Guláš vaříme, dokud nejsou houby měkké a voda se trochu nevyvaří. Před dovařením přidáme mleté nové koření, pepř, prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí. Úplně na závěr přidáme sušenou majoránku, kterou do guláše přidáme tak, že ji promneme v rukou, aby se hezky rozvoněla. Guláš dále nevaříme, aby majoránka neztratila chuť. Houbový guláš z čerstvých lesních hub můžeme na talíři ozdobit čerstvou majoránkou a podáváme například s domácím špekovým knedlíkem.