Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=ncWdw9jR7jo
Gulášová polévka
Hovězí guláš je polévka k hlavnímu jídlu - polévka pro hrdiny. Neděste se množství papriky - funguje, to vám slibujeme.
Ingredience
- 1 kg dušeného steaku nebo zvěřiny
- 2 Lžíce hladké mouky
- rostlinný olej
- 2 střední cibule nakrájené na kostičky
- 4 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 2 řapíkatý celer
- 1 červená paprika
- 5 stroužky česneku
- 4 Lžíce kvalitní sladké maďarské papriky
- 2 Lžíce drceného kmínu
- 60 g lžíce rajčatového protlaku
- 3 dopisy bobkový list
- 2 litry dobrého hovězího vývaru
- 4 oloupané na malé kostičky nakrájené brambory
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Nejnovější letáky
Postup
Maso ořízněte a nakrájejte na kousky. Ve velké míse smíchejte mouku s lžičkou soli a pepře. Přidejte hovězí maso a promíchejte, aby se všechny kousky poprášily moukou.
Na velké pánvi rozehřejte lžíci oleje a hovězí maso po malých dávkách opečte, přičemž každou dávku dejte stranou, zatímco budete opékat další. Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili, jinak se hovězí maso spíše dusí než opéká.
Mezitím ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli, mrkev, celer, červenou papriku a česnek. Asi 10 minut je mírně vařte, dokud nezačnou měknout.
Přidejte hovězí maso, papriku, kmín, rajčatový protlak a bobkové listy a zalijte hovězím vývarem.
Dobře promíchejte, přikryjte pánev a vařte alespoň 1,5 hodiny, dokud hovězí maso nezměkne. Přidejte brambory a pokračujte v dušení dalších 30 minut. Před podáváním zkontrolujte koření.
Polévku podávejte v miskách s velkým množstvím zakysané smetany a posypanou petrželkou.