INZERCE

Zdroj: JOSE LUIS VEGA GARCIA via iStockPhotos

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 500 g Mouka Přidáno do
  • 2 Vejce Přidáno do
  • 200 ml Teplé mléko Přidáno do
  • 7 g sušené droždí Přidáno do
  • 1 Štipka sůl Přidáno do
  • 150 g cukr Přidáno do
  • 200 g Sádlo (Lardo) Přidáno do
  • moučkový cukr Přidáno do
INZERCE

Postup

90 min.
1. Krok

Chcete-li upéct recept Ensaimada de Mallorca, nejprve do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. V teplém mléce rozpusťte sušené droždí s cukrem a vlijte do jamky. Promíchejte s trochou mouky ze stran a nechte asi 15 minut kynout. Doporučuji mísu přikrýt kuchyňskou utěrkou, aby bylo droždí chráněno před průvanem.

2. Krok

Do mísy přidejte vejce, sůl a 50 g larda a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu více mouky. Poté těsto přikryjte a nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost přibližně nezdvojnásobí.

3. Krok

Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše a rozetřete na něj zbylé lardo. Nyní těsto srolujte z obou stran směrem ke středu a vytvarujte roládu do tvaru šneka.

4. Krok

Šneka z těsta položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho přikryté kynout dalších 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

5. Krok

Ensaimada de Mallorca pečte asi 20-25 minut dozlatova. Po upečení posypeme moučkovým cukrem a podáváme teplé.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty