Zdroj: JOSE LUIS VEGA GARCIA via iStockPhotos
Ensaimada de Mallorca
Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.
Ingredience
- 500 g Mouka
- 2 Vejce
- 200 ml Teplé mléko
- 7 g sušené droždí
- 1 Štipka sůl
- 150 g cukr
- 200 g Sádlo (Lardo)
- moučkový cukr
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct recept Ensaimada de Mallorca, nejprve do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. V teplém mléce rozpusťte sušené droždí s cukrem a vlijte do jamky. Promíchejte s trochou mouky ze stran a nechte asi 15 minut kynout. Doporučuji mísu přikrýt kuchyňskou utěrkou, aby bylo droždí chráněno před průvanem.
Do mísy přidejte vejce, sůl a 50 g larda a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu více mouky. Poté těsto přikryjte a nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost přibližně nezdvojnásobí.
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše a rozetřete na něj zbylé lardo. Nyní těsto srolujte z obou stran směrem ke středu a vytvarujte roládu do tvaru šneka.
Šneka z těsta položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho přikryté kynout dalších 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
Ensaimada de Mallorca pečte asi 20-25 minut dozlatova. Po upečení posypeme moučkovým cukrem a podáváme teplé.