:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/15BNxzN76BqsR5m96tgs/5c2d0baa00b88250c78a903cd324e6.jpeg)
Zdroj: Josef Mohyla from Getty Images Signature
Dýňový kompot
Tento recept vychází z tradice, ale obsahuje několik mála inovací, které vytvářejí nejen lahodný, ale také zdravý kompot.
Ingredience
- 1 kg dýně Hokkaido
- 1 l vody
- 500 g cukru
- šťáva z citronu
- 2 kus badyánu
- skořice dle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Dýni nejprve omyjeme, nakrájíme na menší díly a zbavíme semínek. Pokud použijeme dýni hokkaido, nemusíme ji olupovat, v jejím případě totiž v pokožce zůstává hodně vitamínů.
Poté dýni nakrájíme na pokud možno stejně velké kousky, aby se nám kompot vařil rovnoměrně. Ingredience jako skořice a badyán dodají kompotu unikátní podzimní vůni a chuť. Není nutné je po skončení vaření vyndavat, lze je nechat v kompotu coby ozdobu.
Čím déle necháme kompot v chladničce, tím více se do něj propíší chutě z jednotlivých ingrediencí.
Je vhodné kompot podávat buď teplý nebo vychlazený, ale v obou případech je skvělý doplněk k podzimnímu dezertu.