Zdroj: Pixabay
Dokonalá francouzská vejce v hrnci Oeufs en Cocotte
Vejce v hrnci jsou klasickým francouzským pokrmem, který je elegantní a zároveň snadný na přípravu. Tento recept se vyznačuje krémovitostí čerstvých vajec vařených ve vodní lázni se směsí sýra, smetany a libovolnými přísadami, jako je šunka, bylinky nebo špenát. Je to neuvěřitelně sytý pokrm, který se skvěle hodí ke snídani, pozdní snídani nebo i k lehké večeři.
Ingredience
- 4 Velká vejce z volného chovu
- Máslo na vymazání
- 4 pl Tučné smetany
- 4 pl Strouhaného sýra Gruyere
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce Nasekané čerstvé bylinky (například pažitka, petržel nebo tymián) volitelně
- 2 plátky šunka nakrájená na malé kousky volitelně
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a lehce vymažte máslem dvě malé misky.
Pokud používáte šunku nebo jiné přísady, vložte je na dno misek.
Do každé misky rozklepněte dvě vejce. Dávejte pozor, abyste nerozbili žloutky.
Na každou sadu vajec dejte dvě lžíce smetany a několik lžic sýra.
Osolte, opepřete a případně posypte nasekanými bylinkami.
Ramekiny vložte do zapékací mísy a naplňte je vroucí vodou do poloviny výšky stěn ramekinů.
Pečte v předehřáté troubě asi 15 až 18 minut, nebo dokud nejsou bílky pevné, ale žloutky stále tekuté. Dobu pečení upravte podle toho, jak tekutým nebo tuhým žloutkům dáváte přednost.
Podle potřeby ihned podávejte s křupavým chlebem.