Chřestové risotto
Lehké rychlé sezonní jídlo
Ingredience
- 500 g Rýže Arborio nebo Carnaolle kulatozrnné rýže
- 2 dcl suché bílé víno
- 100 g cibule šalotka
- 500 g zeleného a bilého chřestu
- 50 g stroužky česneku
- 200 g Parmezánu
- 150 g masla
- 2 litrů zeleninového vývaru z chřestu
- Sůl a pepř
- 100 ml olivový olej extra virgin
- snítka tymiánu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprvé si připravíme zeleninový vývar z chřestu
Očistíme chřest od tvrdých a dřevnatých konců popř bilí chřest oloupeme. vše dáme do vody a necháme cca 30 min zlehka vařit s bylinkami a kouskem citronu
Na olivovém oleji si zlehka orestujeme nakrájenou cibuli šalotku. Do zesklovatění spolu s tymiánem.
Poté přidáme suchou rýži arborio a taky orestujeme aby nám natáhla do sebe olivový olej.
Zalijeme bilím víném, které necháme odvařit
Poté postupně přiléváme teplý zeleninový vývar který jsme si připrvili z chřestu.
Pomalu vaříme a dolíváme postuně vývarem dokud není risoto na zkus a krémové konzistence.
Poté do něj nakrájíme zbylí chřest (hlavičky necháme na dekoraci nahoru) stonky si orestujeme na 1/3 másla a necháme na teple stranou
Vše dochutíme solí pepřem, nastrouhaným parmezánem a ke konci vmícháme nakrájené máslo
Servirujeme na teplém taliří spolu s bylinkovým salátkem a hoblinkami parmezánu.