:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/f7babd48dd18c6e6b9490397d8b9d8.jpeg)
Chřestové risotto
Lehké rychlé sezonní jídlo
Ingredience
- 500 g Rýže Arborio nebo Carnaolle kulatozrnné rýže
- 2 dcl suché bílé víno
- 100 g cibule šalotka
- 500 g zeleného a bilého chřestu
- 50 g stroužky česneku
- 200 g Parmezánu
- 150 g masla
- 2 litrů zeleninového vývaru z chřestu
- Sůl a pepř
- 100 ml olivový olej extra virgin
- snítka tymiánu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprvé si připravíme zeleninový vývar z chřestu
Očistíme chřest od tvrdých a dřevnatých konců popř bilí chřest oloupeme. vše dáme do vody a necháme cca 30 min zlehka vařit s bylinkami a kouskem citronu
Na olivovém oleji si zlehka orestujeme nakrájenou cibuli šalotku. Do zesklovatění spolu s tymiánem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/bed29247492773bf5b4af65f5378d2.jpeg)
Poté přidáme suchou rýži arborio a taky orestujeme aby nám natáhla do sebe olivový olej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/24ec664e6ece00f00bb219cca00f96.jpeg)
Zalijeme bilím víném, které necháme odvařit
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/e65517d6db613a09db7600bb23c086.jpeg)
Poté postupně přiléváme teplý zeleninový vývar který jsme si připrvili z chřestu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/7aa4beb2acdf12b3867171f6b3077d.jpeg)
Pomalu vaříme a dolíváme postuně vývarem dokud není risoto na zkus a krémové konzistence.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/3e010f5b662e54074ab3eae7a1c0fc.jpeg)
Poté do něj nakrájíme zbylí chřest (hlavičky necháme na dekoraci nahoru) stonky si orestujeme na 1/3 másla a necháme na teple stranou
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/baaa594adc02971c7143f2bc2e732f.jpeg)
Vše dochutíme solí pepřem, nastrouhaným parmezánem a ke konci vmícháme nakrájené máslo
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/88decd78a9005606f7da720f45b6f5.jpeg)
Servirujeme na teplém taliří spolu s bylinkovým salátkem a hoblinkami parmezánu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/-xsOgOvKGSEmm2HnEdHB/483f64695d65cea6f1336553b606c5.jpeg)