Česneková polévka
Zdravá a jednoduchá česneková polévka s bramborami a petrželkou.
Ingredience
- 11⁄2 l voda
- 6 ks stroužky česneku
- 1 ks cibule
- 3 ks brambory
- 2 pl máslo
- 2 pl mouka hladká speciální
- 250 ml mléko
- sůl a pepř
- petržel na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Stroužky česneku a cibuli nakrájejte najemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Rozehřejte hrnec na střední teplotu a přidejte máslo. Nechte ho rozpustit.
Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a orestujte je.
Přidejte nakrájené brambory a smíchejte je s cibulí a česnekem.
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Poté snižte teplotu na sporáku a nechte brambory vařit, dokud nejsou měkké.
V malém hrnci připravte jíšku. Na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte hladkou mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
Mléko pomalu přilévejte do jíšky za stálého míchání, aby se netvořily hrudky. Mléko nechte zahřát, ale nepřivádějte ho k varu.
V hrnci smíchejte jíšku s vařenými bramborami, cibulí a česnekem. Důkladně promíchejte, aby se jíška rovnoměrně rozpustila a polévka zhoustla.
Polévku nechte ještě asi 5 minut vařit, aby se všechny chutě propojily. Ochutnejte a podle chuti osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
Před podáváním posypte polévku z bílého česneku čerstvou petrželkou na ozdobu.