Zdroj: Canva
Bešamel recept
Bešamel, slavná francouzská bílá omáčka, která se používá jako základ pro mnoho pokrmů. Víte, jak recept na bešamel připravit? Pojďme na to!
Ingredience
- 50 g másla
- 50 g hladké pšeničné mouky
- 500 ml mléka
- sůl
- pepř
- mletý muškátový oříšek
Nejnovější letáky
Postup
Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo na středním ohni, dokud se zcela nerozpustí.
Nenechte ho připálit či změnit barvu.
Přidejte mouku do rozpuštěného másla a za stálého míchání vařte směs po dobu cca 1-2 minut.
Tímto krokem se vytvoří směs nazývaná "roux".
Postupně přilévejte mléko do rouxu, přičemž každý přídavek důkladně promíchejte, aby se vytvořila hladká omáčka bez hrudek.
Vařte omáčku na středním ohni za stálého míchání, dokud nezačne zhoustnout.
To by mělo trvat přibližně 5-7 minut.
Omáčka by měla mít konzistenci podobnou hustému krému.
Přidejte sůl, čerstvě mletý bílý pepř a případně trochu muškátového oříšku pro dochucení.
Muškátový oříšek dodá omáčce jemnou a výraznou chuť, ale je volitelný.
Pokud má omáčka příliš silnou konzistenci, můžete přidat trochu mléka, aby se zředila.
Pokud je naopak příliš řídká, můžete ji vařit déle, aby zhoustla.
Jakmile je omáčka hotová, odstraňte ji z tepla a nechte ji chvíli odpočinout, aby se zpevnila.
Můj tip, bešamel na těstoviny je také skvělou volbou!