Zdroj: Erwin Quintana from Pexels
Bagel
S lahodným baglem můžeš začít den, připravit si jej na snídani nebo brunch, nebo jej jen tak sníst s kávou.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce Soli
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 2 Lžíce medu
- 1 Lžíce sezamu na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Ve velké míse smíchej mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přidej vlažnou vodu a vypracuj hladké těsto. To těsto je trochu tvrdší, ale to je normální.
Dej těsto do mísy, pokryj jej utěrkou a nechej vykynout v teplém místě asi hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, pokud tomu tak není, nechej jej kynout ještě chvíli.
Po vykynutí těsto rozděl na osm stejně velkých částí. Z každé části vytvaruj kuličku a uprostřed udělej díru přibližně o průměru 3 cm. Bagely dej na plech vyložený pečicím papírem a opět nechej vykynout 15-20 minut.
Mezitím si v hrnci přiveď k varu vodu s medem. Do vroucí vody obalkuj bagely a vař je přibližně 2 minuty z každé strany. Při vaření se těsto pevně stáhne a získá pevný tvar. Vodu s medem používám proto, aby bagely získaly svou typickou zlatavou barvu a příjemnou chuť. Takto upravené bagely dej zpět na plech.
Bagely posyp sezamením, mákem nebo hrubou solí, dle vlastní chuti. Peč v předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut do zlatova. Moje zkušenost je, že se při pečení vytvoří krásná křupavá kůrka.
Poté nech bagely na mřížce vychladnout. Vychladlé jsou ideální k přímé konzumaci. Vychladlé bagely se snadno krájí a mazají.