Zdroj: Pixabay: RitaE
Babiččina pečená kuřecí nádivka Recept
Tyto hřejivé, uklidňující chutě, umocněné nádhernou směsí bylinek a koření, vždy vnesou do jídla nádech nostalgie.
Ingredience
- 1 Velké celé kuře
- 6 plátky Bílý chléb (lehce opečený a nakrájený na kostičky)
- 1 Velká cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 stroužky česnek (mletý)
- 2 stonky Celer (nakrájený)
- 2 Vejce (lehce našlehaná)
- 1⁄2 šálek masla
- 1⁄4 čajová lžička čerstvě mletý černý pepř
- 1⁄4 čajová lžička sůl
- 2 lžíce Koření na drůbež
- Hrst čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn a petržel nasekané nadrobno).
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 165 °C (325 °F), abyste zajistili stálou teplotu pro dokonale upečeného ptáka.
Podle mě je nejlepší začít přípravou nádivky. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nakrájený celer a vařte je, dokud nezměknou. Podle mých zkušeností by to mělo trvat asi 10 minut.
Vmíchejte prolisovaný česnek a vařte další dvě minuty, dokud se česnek nerozvoní.
Přidejte opečené kostky chleba a důkladně je promíchejte se zeleninovou směsí na pánvi. Odstavte z ohně. Opékání chleba před použitím do nádivky pomáhá zabránit jeho rozměklosti.
V samostatné míse lehce rozšlehejte vejce. Přidejte drůbeží koření, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky.
Na pánev s chlebem a zeleninou nalijte vaječnou směs a důkladně promíchejte, aby se kostky chleba rovnoměrně obalily. Díky tomu zůstane nádivka vlhká a chuťově bohatá.
Nyní je čas na plnění kuřete! Ujistěte se, že je kuře zcela rozmražené a dutina je čistá. Lžíci nádivky vložte do kuřecí dutiny volně, protože se během vaření roztahuje.
Plněné kuře položte na pekáč do zapékací mřížky. Pečte asi 90 minut nebo dokud vnitřní teplota kuřete nedosáhne 74 °C (165 °F). Je velmi důležité, aby se kuře nepřevařilo, protože by se mohlo vysušit, proto na něj dávejte pozor.
Nakonec opatrně vyjměte pečené kuře z trouby a před podáváním ho nechte 20 minut odpočívat. Tímto krokem zajistíte, že se v ptáku zachovají všechny šťavnaté chutě. A nezapomeňte vždy před uskladněním zbytků odstranit a vyhodit nádivku; ta zajistí, že kuře zůstane bezpečné ke konzumaci.