Zdroj: Pixabay
Autentické vietnamské kuřecí zeleninové smažení
Tato živá a aromatická vietnamská smaženice je spolehlivým společníkem do repertoáru každého domácího kuchaře. Bohaté barvy zeleniny nejenže dodávají estetický požitek, ale přinášejí také nesmírné zdravotní výhody.
Ingredience
- 2 Středně velká kuřecí prsa (pro veganskou variantu můžete použít i tofu)
- 1 Papriku nakrájenou na plátky
- 1 Cibule nakrájená na tenké plátky
- 2 Mrkev, nakrájená na plátky
- 200 g Cukrový hrášek
- 200 g Baby kukuřice
- 3 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 2 pl rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 1 polévková lžíce Rybí omáčky (pro veganskou verzi sójové omáčky)
- 2 pl ústřicové omáčky (veganská ústřicová omáčka pro veganskou verzi)
- 1 polévková lžíce cukru
- sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr k podávání
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve osušte kuřecí prsa a nakrájejte je na tenké plátky. Částečně zmražené kuře se lépe krájí na tenké plátky.
Poté kousky kuřete lehce obalte ve lžíci kukuřičného škrobu. Tento malý trik pomáhá udržet kuře během smažení měkké a vlhké.
Rozpalte wok nebo velkou pánev na středním plameni. Po rozpálení přidejte rostlinný olej.
Přidejte na tenké plátky nakrájené kuřecí maso a smažte je asi 4-5 minut nebo dokud nezhnědne. Dbejte na to, abyste ho nepřevařili, protože by mohlo ztvrdnout.
Kuře vyjměte z pánve wok a dejte stranou.
Poté přidejte do stejné pánve wok česnek a smažte ho, dokud nezačne vonět. Dávejte pozor na žár, abyste česnek nespálili.
Přidejte cibuli, papriku, mrkev, hrášek a baby kukuřici. Opět je smažte 5-7 minut, dokud zelenina mírně nezměkne, ale stále si zachová svou křupavost.
Mezitím v misce smíchejte rybí omáčku, ústřicovou omáčku, cukr a špetku soli a pepře a připravte omáčku na smažení.
Nyní přidejte uvařené kuře zpět do pánve wok, zalijte ho omáčkou a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
Ochutnejte a případně upravte koření.
Před podáváním posypte smažený pokrm čerstvým koriandrem. Ten dodá pokrmu šmrnc a krásně doplní chutě.