Zdroj: FB: Lidové a netradiční recepty
Zelná polévka z čerstvého zelí
Zelná polévka je klasickým pokrmem naší české kuchyně, který mi připomíná chvíle strávené u babičky na vesnici. Je to recept, který jsem si oblíbila pro jeho příjemnou chut' a oživení zakysanou smetanou a sázeným vejcem, které mu dodává na krémosti.
Ingredience
- 1 kus střední hlávka zelí
- 3 kus brambory
- 1 kus cibule
- 2 Lžíce olivového oleje
- 11⁄2 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 150 ml zakysané smetany
- 4 kus vejce
- sůl, pepř dle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Zelí omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. A také si připravíme cibuli a česnek.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Pozor, aby cibule nepřipálila, to by pokrmu dodalo hořkou chuť.
Do osmažené cibule přidáme zelí a během 10 minut ho podusíme, až trochu změkne. Přidejte také brambory a směs za občasného míchání nechte na pánvi dalších 15 minut.
Přisypeme dvě špetky soli a pepře, přidáme prolisovaný česnek a zalijeme zeleninovým vývarem. Nechte na mírném ohni dusit, až je zelí i brambory měkké.
Ve vedlejší pánvi si opékneme sázená vejce. Mým tipem je nechat žloutky tekuté, to dodá polévce na výborné chuti.
Polévku dochutíme zakysanou smetanou, ve které krásně propojíme všechny chutě.
Servírujeme sázeným vejcem na vrchu.