Zdroj: Pixabay : xivic
Zdravé sušenky na hubnutí bez lepku
Tyto sušenky jsou mým absolutním favoritem, pokud jde o zdravé svačinky. Nejenže jsou velmi chutné, ale mají také nízký obsah kalorií, jsou veganské a bezlepkové. Tento recept jsem objevila před několika lety, když jsem hledala zdravé alternativy k mým obvyklým svačinám - od té doby je peču. Jsou ideální s sebou nebo jako svačina mezi jídly.
Ingredience
- 200 g ovesné vločky
- 50 g Jemná špaldová mouka
- 1 Čajová lžička prášek do pečiva
- špetka soli
- 2 zralé banány
- 80 ml javorový sirup
- 1 Čajová lžička vanilková esence
- 50 g rozinky
Nejnovější letáky
Postup
Recept na zdravé sušenky upečete tak, že troubu předehřejete na 180 °C a plech vyložíte pečicím papírem. Ten zabrání připalování sušenek na spodní straně - užitečný tip, který jsem se naučila během posledních několika let.
Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku, prášek do pečiva a sůl.
Banány dobře rozmačkejte v samostatné míse. Zde je třeba trochu trpělivosti, aby nezůstaly žádné velké kousky.
Do rozmačkaných banánů přidejte javorový sirup a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
Banánovou směs vlijte do mísy se suchými přísadami a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte sultánky. Všimla jsem si, že těsto zpočátku vypadá trochu suché, ale nebojte se, to je normální.
Polévkovou lžící rozdělte těsto na plech a vytvarujte sušenky. Těsto by mělo vystačit asi na 20 sušenek.
Sušenky pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Sušenky vyjměte z trouby a nechte je na plechu vychladnout. Zpočátku budou ještě trochu měkké, ale jakmile vychladnou, zpevní se.
Vychutnejte si tyto zdravé sušenky jako svačinu nebo k snídani. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží asi týden. Dají se také dobře zmrazit! V mrazáku jich mám vždy několik, abych měla vždy po ruce zdravou svačinu.