Zdroj: Josef Mohyla from Getty Images Signature
Zavařená dýně s ananásem
Recept na zavařenou dýni s ananásem se stal mým oblíbeným nejen pro svoji sladkou a lehce exotickou chuť, ale také pro jednoduchou přípravu a dlouhou trvanlivost. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat chuť léta v chladných zimních měsících. Doporučuji jej k vyzkoušení každému, kdo má rád dýně i ananas.
Ingredience
- 1 kg dýně
- 1 kus velký ananas
- 500 g cukru
- 1 kus citron
- 1 kus vanilkový lusk
Nejnovější letáky
Postup
Před začátkem přípravy si připravte sklenice na zavařování. Ty by měly být čisté a sterilní, aby byla zajištěna déle trvající trvanlivost našeho kompotu.
Nejprve oloupejte dýni a ananas. Dýni vydlabejte a nakrájejte na menší kusy. Ananas očistěte od slupky a odstraňte tvrdé střední části a také nakrájejte na kousky.
Připravte si velký hrnec, do kterého dáte ovoce, cukr, šťávu z jednoho citronu a vanilkový lusk, který jste podélně rozkrojili.
Vše v hrnci promíchejte a nechte 15 minut odstát, aby ovoce začalo pustit šťávu.
Poté vše přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 30 minut. Po této době by dýně i ananas měly být měkké a chuťově propojené.
Hotový kompot si můžete buď nechat ochladit a pak ho uložit do lednice, nebo ho horký zavařte do sklenic. Sklenice pevně zaklopíte a necháte obráceně vychladnout. Takhle uchováte zavařenou dýni s ananasem i na několik měsíců.