Zdroj: aleksei bezrukov from Getty Images
Vodní kefír
Tento vodní kefír je ideální pro všechny, kteří hledají zdravý a osvěžující nápoj plný probiotik a živých kultur. Připravuji ho pravidelně a je skvělým zdrojem přírodního probiotika v naší domácnosti.
Ingredience
- 4 Lžíce vodních kefírových zrn
- 1 litrů filtrované vody
- 4 Lžíce cukru
- 1⁄2 kus bio citronu
- 2 kus sušené fíky
Nejnovější letáky
Postup
Vezměte si skleněnou nádobu o objemu 1,5 litru a vložte do ní vodní kefírová zrníčka, cukr a přidejte kousek citronu a sušené ovoce.
Nalijte vodu, nechte volný prostor pro kvašení. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
Nádobu přikryjte kusem gázy, nebo utěrky a gumkou, aby do ní nevnikl prach nebo hmyz, ale aby mohla dýchat.
Nádobu umístěte do kuchyně mimo přímé slunce a nechte fermentovat 2-3 dny. Po 2 dnech ochutnejte, jestli je dostatečně kyselé podle vašeho gusta. Pokud ano, je hotové. Pokud chcete více kyselosti, nechte ještě den kvasit.
Po ukončení kvašení sceďte kefír přes jemné síto do čisté sklenice nebo láhve. Kefírová zrníčka zachyťte, umyjte v čisté vodě (nejsou-li špinavá, můžete je použít rovnou do dalšího kvašení bez mytí). Pro další fermentaci použijte opět stejný postup.
Pití ještě můžete nechat do druhého dne v lednici, získá tak perlivý efekt a je ještě více osvěžující. Ale dá se konzumovat i hned.