Vepřový řeznícký guláš
Pořádáte domácí zabijačku nebo si rádi pochutnáte na zabijačkových specialitách? Já si pro vás připravil recept na výborný zabijačkový guláš z vepřové plece, jater, ledvinek a srdcí.
Ingredience
- 500 g vepřové plece
- 2 vepřová očištěná srdce
- 500 g vepřových jater nebo zvěřinových
- 100 g uzeného vepřového špeku
- 2 Lžíce škvařeného sádla na restování
- 5 cibuli
- 3 Lžíce mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 červená cibule
- 2 chilli červené papričky
- 3 bobkový list
- 1 Lžíce kmínu
- 1 Lžíce nového koření
- 11⁄2 l vývaru na podlití
- omytá a nadrobno nasekaná petrželka
- pažitka na ozdobu
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
1
Vnitřnosti, játra a srdce očištěné od všech blan a žilek dáme vařit do osolené vody společně s kořením, bobkovým listem a kuličkami nového koření asi na 1,5 hodiny.
Vepřovou plec si očistíme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci si rozpálíme sádlo a vepřovou plec na něm zprudka orestujeme, aby se zatáhla.
Poté maso vyndáme stranou, znovu necháme tuk rozehřát a přidáme do něj nakrájenou cibuli, špek a koření, bobkový list a nové koření. Snížíme teplotu na střední stupeň, aby se nám cibule pomalinku restovala dotmava.
Jakmile je cibule orestovaná dotmava, zalijeme ji vývarem a ten necháme vyvařit tak, aby nám z cibule vznikla tmavá kaše. Do té přimícháme mletou papriku a orestované maso, vše podlijeme vývarem a společně dusíme alespoň hodinu.
Během vaření nakrájíme uvařená srdce a játra a vložíme k vepřovému masu do paprikového základu. Vše společně dusíme dohromady.
Dochutíme solí, pepřem a česnekem, kdo chce, může přidat i majoránku, ale u zabijačkového guláše se preferuje spíše chuť masa než ingrediencí známých z klasického guláše.
Pokud máte rádi jídlo barevné, můžete ho doladit čerstvou chilli papričkou, červenou cibulkou a čerstvou petrželovou natí