Zdroj: Pixabay : anaterate
Vánoční kořeněné sušenky
Tyto lahodné kořeněné řezy dělám každý rok o Vánocích. Jsou tak chutné a aromatické, že se staly součástí našich svátečních tradic. Navíc je tento recept docela snadný na přípravu a zabere jen hodinu.
Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 150 g cukr
- 100 g lískové oříšky
- 2 KL perníkový prášek
- 1 KL prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Kakaový prášek
- 1 Štipka sůl
- 2 Vejce
- 125 g máslo
- 200 g Moučkový cukr na polevu
- 2 lžíce citronová šťáva
Nejnovější letáky
Postup
U receptu na kořeněné plátky začneme přípravou suchých ingrediencí. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, lískové oříšky, perníkové koření, prášek do pečiva, kakaový prášek a sůl. Lískové oříšky si vždy sama namelu, abych získala čerstvější a intenzivnější chuť.
Vejce rozšlehejte v samostatné míse a přidejte máslo, které jste předtím nechali ohřát na pokojovou teplotu. Zjistil jsem, že dostatečně měkké máslo usnadňuje míchání.
Směs vajec a másla nalijte do mísy se suchými přísadami a dobře promíchejte, dokud nevznikne zrnitá směs.
Formu na pečení vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto, které rovnoměrně přitlačte. Doporučuje se mírný sklon od okraje ke středu, aby se okraje během pečení příliš nevysušily.
Těsto pečte asi 15-20 minut při 180 °C. Těsto pravidelně kontrolujte, protože každá trouba se může lišit.
Na polevu smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Po vychladnutí dortu naneste polevu rovnoměrně na kořeněné plátky. Ráda přidávám trochu citronové šťávy navíc, abychom získali příjemnou citronovou příchuť.
Plátky koření jsou připraveny! Vychutnejte si je s šálkem horkého čaje nebo kávy.