Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Vánočka z kvásku
Ingredience
Růže
- 150 g Hladká mouka
- 40 g krystalový cukr
- 65 g voda
- 1 PL kvásek
Těsto
- Růže
- 300 g Hladká mouka
- 1 žloutek
- Štipka sůl
- 130 ml Mléko
- 100 g krystalový cukr
- 100 g máslo
Dokončit
- pro tření vejce
- Mandlové lupínky na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Večer před pečením si připravím kvásek. Smíchám mouku, vodu, cukr a kvásek.
Než začnu připravovat těsto, připravím sladké mléko tak, že v hrnci zahřeji mléko, rozpustím v něm cukr a máslo a nechám ho vychladnout.
Do rozkvětu přidám vlažné sladké mléko spolu s ostatními přísadami. Vypracuji těsto. Těsto nechám 2 hodiny kynout.
Uhněťte těsto a rozdělte ho na 6 stejných dílů. Všechny bochníky přikryjte potravinovou fólií a nechte 20 minut odpočívat. Poté z každého bochníku vyválím pramen. Všech 6 pramenů položím vedle sebe, na jednom konci je spojím a pevně přitisknu k sobě, aby držely pohromadě. Prameny rozdělím na 3 a 3 části. Jedna strana bude pravá a druhá levá. Začnu skládat.
Vánoční stromeček položte na plech vyložený pečicím papírem. Vánoční stromeček přikryji fólií, ale tak, aby se co nejméně lepila na stromeček. Nyní bude vánočka kynout při pokojové teplotě, dokud řádně nevykyne, takže se zdvojnásobí. To bude trvat přibližně 4 hodiny. Případně můžete tento proces provést večer a upletenou vánočku strčit přes noc do lednice. Předehřejte troubu na 230 stupňů. Jakmile je vánočka vykynutá, důkladně ji potřu rozšlehaným vejcem, posypu mandlovými lupínky a peču při 230 stupních 7 minut. Pak teplotu snížím na 170-180 stupňů, přikryji pečicím papírem a peču, dokud není vánočka úplně propečená. Přibližná doba pečení je 30-40 minut.