Valašská kyselica s houbami a švestkami
Tradiční podzimní jídlo
Ingredience
- 500 g Zelí kysané
- 40 g sušené houby
- 2 g nové koření
- 20 g paprika lahůdková mletá
- 2 g Pepř černý celý
- 3 g bobkový list
- 400 ml zakysaná smetana
- 100 g cibule
- 80 g sádlo
- 300 g Papriková klobasa
- 25 g česnek
- 50 g hladká mouka
- 1500 g Žebra uzená
- 70 g Švestky sušené
- 200 g brambory
Nejnovější letáky
Postup
Sušené houby namočte do vody. Uzená žebra nasekejte na menší části a dejte do většího hrnce s vodou (tak, aby byla ponořená) a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a vařte 20 minut
Na sádle zpěňte cibuli, přidejte slité a nakrájené zelí (nálev si uchovejte) a přidejte k žebrům. Přidejte prolisovaný česnek, nožičky klobásy vcelku (aby se během vaření nevysušila) a sušené švestky
Namočené houby slijte a přidejte do polévky. Do sítka na koření vložte kuličky pepře, nového koření a bobkové listy a ponořte do polévky. Vařte zhruba 2 hodiny. zhruba 45 minut před koncem přidejte nakrájené brambory na kostky.
Uzená žebra a klobásu vyndejte a nechte vychladnout. Vyndejte koření. Smetanu smíchejte s moukou a zahustěte jí polévku. Dochuťte paprikou, solí a pepřem a podle chuti přilijte schovaný nálev ze zelí. Krátce povařte
Klobásu nakrájejte na kolečka a maso ze žeber vraťte do polévky. Každou porci podávejte se lžičkou zakysané smetany