Zdroj: Pixabay : silviarita
Tradiční vánoční cukroví k vystřižení
Tento recept patří již mnoho let k našim stálým rituálům v adventním období. Každý rok se sejdeme celá rodina a společně upečeme tyto lahodné máslové sušenky. Jsou snadné na přípravu a vůně, která se line domem, je prostě božská. Ať už si je dáte jako dárek, nebo je sníte sami, tyto sušenky udělají vánoční období ještě slavnostnějším!
Ingredience
- 500 g Mouka
- 200 g cukr
- 250 g máslo
- 2 Vejce
- 1 Balíček vanilkový cukr
- 2 Čajová lžička prášek do pečiva
- 1 Štipka sůl
- Kůra z jednoho bio citronu
- Zdobení: Zdobení: moučkový cukr, čokoládové posypky atd.
Nejnovější letáky
Postup
Na vykrajování vánočního cukroví nejprve ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr. Doporučuji mouku předem prosít, aby se zabránilo vzniku hrudek a zlepšil se výsledek pečení.
Do suché směsi přidejte máslo nakrájené na malé kousky a vejce. Je důležité, aby máslo bylo měkké, ale nerozpuštěné.
Nastrouhejte citron a přidejte ho do těsta. Není to povinné, ale sušenkám to dodá svěží chuť.
Vše uhněťte v hladké těsto. Rád používám ruce, protože tak máte lepší cit pro těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky alespoň na hodinu. Nejenže se pak těsto bude lépe rozvalovat, ale sušenky si také lépe udrží svůj tvar v troubě.
Předehřejte troubu na 180 °C (ventilátor 160 °C). Mezitím těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše. Těsto by mělo být silné asi 3-4 mm.
Vykrajujte pomocí vybraných vykrajovátek na sušenky a pokládejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Mezery mezi sušenkami by měly být dostatečně velké, protože v troubě ještě vykynou.
Sušenky pečte 10-12 minut dozlatova. Vždy je sledujte, protože každá trouba se zahřívá trochu jinak.
Před zdobením nechte vánoční sušenky zcela vychladnout. Vaší kreativitě se meze nekladou.