Zdroj: victoria p. for Adobe Stock
Tradiční recept Baumkuchen
Miluji pečení za chladných zimních večerů a mým absolutním favoritem je vždy tradiční Baumkuchen. Soustředěný klid, který plyne z vrstvení koláče, a téměř meditativní přidávání každé jednotlivé vrstvy dělají z Baumkuchenu opravdové potěšení pro všechny smysly - samozřejmě zejména při jeho konzumaci.
Ingredience
- 250 g máslo
- 250 g cukr
- 1 Štipka sůl
- 1 vanilkový lusk
- 6 Vejce
- 150 g Mouka
- 150 g Kukuřičná mouka
- 1 KL prášek do pečiva
- 7 KL rum
- 200 g meruňkový džem
- 250 g hořkosladká čokoláda
Nejnovější letáky
Postup
Německý Baumkuchen připravíte tak, že máslo vyšleháte do pěkné krémové konzistence. Já k tomu vždy používám kuchyňský robot, ale postačí mi i silná ruka a metla.
Pak postupně přidejte cukr, sůl a semínka z vanilkového lusku. Ze zkušenosti vím, že je důležité se ujistit, že je každá složka plně zapracována, než přidáte další.
Nyní přicházejí na řadu vejce. Po jednom je zašlehejte do směsi. S dalším vejcem počkejte, dokud se předchozí vejce zcela nevmísí.
Smíchejte mouku, kukuřičnou mouku a prášek do pečiva a poté je ve dvou dávkách prosejte do směsi. Po každém přidání důkladně promíchejte.
Nyní těsto rozdělte do dvou misek a do jedné poloviny vmíchejte rum.
Nyní je čas na pečení. Budete potřebovat speciální formu na Baumkuchen nebo, jako já, pružinovou formu, kterou můžete po každém pečení krátce vyjmout. Ve formě střídavě nanášejte tenkou vrstvu rumového těsta a tenkou vrstvu vanilkového těsta a každou vrstvu pečte zvlášť pod grilem vaší trouby dozlatova. Vyžaduje to trochu času a trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Po vychladnutí koláč potřete meruňkovou marmeládou a nakonec jej přelijte rozpuštěnou čokoládou. Pokud chcete, můžete mezi vrstvy přidat marcipán. Takto to dělám vždy o Vánocích.
Po upečení nechte Baumkuchen zcela vychladnout a před podáváním nechte přes noc odležet. Přejeme vám příjemnou zábavu při pečení a vychutnání tohoto nádherného kousku německého pekařského umění.