Zdroj: Freepik
Staromódní dušené hovězí a zelenina
Není nic lepšího než vydatný guláš za chladného zimního večera a já mám pro vás přesně ten recept.
Ingredience
- 11⁄2 libry Hovězí roštěnec nakrájený na centimetrové kousky
- 2 pl olivový olej
- 2 stroužky česneku, mletého
- 1 Velká cibule nakrájená na kostičky
- 3 Středně velká mrkev, oloupaná a nakrájená na plátky
- 2 stonky Celer, nakrájený na plátky
- 4 Středně velké brambory nakrájené na kostičky
- 1 konzervy Nakrájená rajčata
- 4 šálky hovězí vývar
- 1 čajová lžička Sušený rozmarýn
- 1⁄2 čajová lžička sušený tymián
- sůl a pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Začněte zahříváním olivového oleje ve velkém hrnci na mírném ohni. Po zahřátí přidejte kousky hovězího masa a bohatě je osolte a opepřete. Nezapomeňte, že klíčem k chutnému guláši je dobře ochucený kus masa.
Jakmile je hovězí maso ze všech stran propečené (obvykle to trvá asi 7-8 minut), vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Do stejného hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte, dokud cibule nezprůsvitní. Tímto způsobem skvěle využijete chutě, které zůstaly po hovězím mase.
Nyní přidejte mrkev, celer a brambory. Vařte asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Nebojte se, že by zelenina byla příliš kašovitá, bude se vařit dál, jak se bude dusit.
Vraťte hovězí maso zpět do hrnce a vmíchejte nakrájená rajčata, hovězí vývar, sušený rozmarýn a sušený tymián. Guláš přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte a nechte vařit asi 2 hodiny. Pamatujte, že čím déle se dusí, tím více se chutě spojí a hovězí maso bude křehčí.
Guláš ochutnejte a v případě potřeby upravte koření. Podávejte s čerstvým chlebem a vychutnejte si toto útulné, uklidňující jídlo!