Slaný cibulový koláč se slaninou
Quiche lorraine
Ingredience
- 80 g máslo
- 300 g Cibule žlutá a červená cca na plátky
- 100 g Slanina uzená panchetta Lardon
- 2 stroužky česneku
- Čaj lžičky Římského kmínu
- Čerstvé Rozmarýn
- 4 vejce
- 400 ml smetany podle velikosti korpusu
- 100 g čedaru žlutého
- Sůl čerstvý pepř z mlýnku
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C.
Těsto vyválejte do kruhu a vyložte jím vymazanou koláčovou formu máslem. Na dně jej propíchejte vidličkou, pak vyložte pečicím papírem a ten zatižte aby se nezvedl ale stejnoměrně se propekl, nejlépe se hodí suché fazole, hrách nebo keramické kuličky ale jde to i s příborem, vlastně s čímkoliv co nehoří 😊.
Korpus pečte 25 - 30minut, pak odstraňte papír s kuličkami (fazolemi) a vyndejte koláč z trouby, potřete rozšlehaným vejcem a vraťte koláč na chvílí cca 2 min do trouby zpět aby vznikla krusta která nenapije smetanu.
Teplotu trouby stáhněte na 165 °C.
Během pečení si připravte náplň.
V pánvi rozpusťte máslo a dozlatova na něm osmahněte slaninu dva druhy cibule s čerstvým rozmarýnem a špetkou římského kmínu.
Opečenou směs dejte stranou slijte přebytečný tuk a dejte rovnoměrné na upečený vychladlý korpus.
Smíchejte vejce, smetanu 30%+, nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a bazalku a ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem z mlýnku.
Přelijte přes slaninu na vyloženou na korpusu a pečte znova 35 až 45 minut, dokud nebude náplň vprostřed koláče pevná a nahoře dozlatova opečená. Koláč podávejte teplý nebo vlahý, o pokojové teplotě, nejlépe se zelenými salátovými listy.