Sirup ze smrkových výhonků
Výhonky smrku skrývají jedinečnou aromatickou sílu, kterou lze využít k přípravě lahodného sirupu, který oživí chuťové buňky a poskytne příjemnou vůni přírody.
Ingredience
- 200 g čerstvých smrkových výhonků
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- 1 citron šťáva kůra
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si důkladně omyjte smrkové výhonky, abyste odstranili případnou nečistotu.
V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte smrkové výhonky. Vařte je asi 10 minut, aby se uvolnila jejich aroma a léčivé látky.
Poté odstraňte výhonky z vody a přidejte do ní cukr. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Přidejte do sirupu také šťávu z jednoho citronu a nastrouhanou kůru z citronu pro osvěžující chuť.
Vodu s cukrem a citronem vařte asi 10 minut na středním ohni, aby se všechny přísady propojily a vznikl sirupovitý koncentrát.
Poté nechte sirup vychladnout na pokojovou teplotu.
Když je sirup dostatečně vychlazený, přefiltru- jte ho přes jemné síto nebo gázu, aby se odstranily všechny zbytky výhonků a citronové kůry.
Přelijte sirup do sterilizovaných lahví nebo sklenic a dobře je uzavřete.
Recept na sirup můžete skladovat v chladničce a používat jako sladidlo nebo přísadu do nápojů a dezertů. Můžete ho také smíchat s vodou a podávat jako osvěžující nápoj.
Tento sirup ze smrkových výhonků má blahodárné účinky a je bohatý na vitamín C a další prospěšné látky a může přinést chuťovou rozmanitost do vaší kuchyně.