Zdroj: Freepik
Rychlé a snadné zelené mangové čatní
Toto chutney ze zeleného manga je rychlé, snadné a má trvanlivost několik týdnů.
Ingredience
- 3 Zelené nezralé mango
- 1 šálek cukru
- 1⁄4 šálek Bílý ocet
- 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná
- 1 polévková lžíce strouhaný zázvor
- 1⁄2 čajová lžička Kurkuma
- Špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
Začněte omytím manga. Tento krok neuspěchejte. Pečlivým opláchnutím odstraníte přírodní šťávu, která se může držet na slupce a která může výslednému produktu dodat hořkou chuť.
Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Při krájení držte mango bokem, abyste nezasáhli pecku uprostřed.
Ve velkém hrnci smíchejte mango nakrájené na kostičky, cukr, ocet, nadrobno nakrájené chilli, nastrouhaný zázvor, kurkumu a sůl. Zázvorem nešetřete, dodá čatní příjemnou hřejivou chuť.
Směs míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se cukr rozpustí, přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte ji vařit asi 45-60 minut, dokud nezhoustne.
Čas od času čatní pořádně promíchejte. Nenechte ho připálit na dně hrnce, podle potřeby upravte teplotu.
Jakmile čatní zhoustne na požadovanou konzistenci, vypněte oheň. Nezapomeňte, že čatní bude při ochlazování ještě trochu houstnout.
Před přenesením do čistých sterilizovaných sklenic nechte čatní vychladnout. Okamžité skladování za horka by mohlo napomoci růstu bakterií.