Roláda z krůtích prsou plněná lesními houbami a meruňkami se slaninou
Zkuste pro své hosty připravit jedinečný gastronomický zážitek a překvapte je netradiční krůtí roládou se slaninou a originální nádivkou s houbami a meruňkami.
Ingredience
Na krůtí prsa
- 1 krůtí velké prso s motýlkem
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 25 ml olivový olej extra virgin
- 6 plátky italské pancetty nebo kvalitní sušené šunky
Na houbovou nádivku s meruňkami
- 50 ml olivového oleje
- 2 Cibule nakrájené nadrobno
- 100 g nakrájených čerstvých nebo mražených hub
- 4 lžice nasekané petrželky natě z cibulky
- 1 Hřebíček česnek nasekany
- 100 g mražených sušených meruněk nakrájene
- 120 g strouhanky
- 2 Lžíce mascarpone
Na ozdobu
- máslo
- 2 malé cibulky
- 2 plátky pancetty
- 8 malých letních jablek
- a nakrájených na čtvrtky zbavených jádřinců
- 1 snítkya rozmarýnu
Nejnovější letáky
Postup
1
Předehřejeme troubu na 190 °C a pustíme se do přípravy nádivky. Rozehřejeme olej a šalotku na mírném ohni opečeme do světle zlatavě hnědé barvy. Přidáme houby a orestujeme, aby pustily co nejvíce vody. Přidáme česnek, petržel, jarní cibulku a dochutíme solí a pepřem. Vmícháme nakrájené meruňky a strouhanku, přidáme mascarpone a dobře promícháme. Dáme stranou odpočinout.
Krůtu si naporcujeme a nakrájíme tak, aby se dala pěkně zabalit. Dáme na pracovní desku, krůtí prsa zakryjeme kusem potravinové fólie a úderem paličky nebo válečku je vyrovnáme do rovnoměrné tloušťky. Odstraníme fólii a okořeníme krůtu solí a pepřem a čerstvými bylinkami, rozmarýnem a tymiánem.
Na pečicí papír nebo potravinovou fólii rozložíme vrstvu sušené pancetty (nebo sušené šunky) a potřeme olivovým olejem. Poté na ni dáme okořeněná krůtí prsa a nádivku. Důkladně srolujeme do válečku.
3
Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem si orestujeme cibulku, česnek, jablka a sušenou šunku spolu s bylinkami do zlatova. Poté vložíme kus rolády tak, aby se místo spoje opeklo jako první a roláda se nerozjela od sebe. Opékáme cca 5 minut, poté přidáme máslo a podlijeme vývarem nebo ciderovým pivem.
Párkrát roládu výpekem a vývarem přelijeme, aby se nám chuť dostala do celého kusu masa a aby roláda nebyla suchá. Přeneseme do předehřáté trouby, čas od času maso podlijeme.
Pečeme cca 25–30 minut, slanina by měla být krásně zlatavá a křupavá (pokud používáme teploměr na maso, plněná krůta by měla dosáhnout teploty uvnitř vpichu 72 °C).
Na ozdobu přidáme máslo do pánve nastavené na střední teplotu a necháme rozpustit. Vložíme jablka, cibulku, slaninu řeznou stranou dolů. Přisypeme cukr a rozmarýn a opékáme, dokud nezkaramelizují dozlatova.
Po upečení krůtu přendáme na talíř a přikryjeme, aby se udržela v teple, zatímco ji necháme odpočinout. Plech se šťávou uschováme.
Vypečenou šťávu zalijeme kuřecím vývarem, vrátíme k varu a vaříme, dokud se objem tekutiny nezmenší. Přidáme trochu zápražky, aby omáčka zhoustla. Zalijeme smetanou a necháme minutu povařit, dochutíme solí a muškátovým oříškem, bylinkami a ke konci zjemníme máslem.
Servírujeme překrojené na plátky spolu s vypečenými jablky, šalotkou a slaninou. Ozdobit můžeme např. květy lichořeřišnice a přelijeme jemnou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí rané brambory s máslem.