Pudinkový řez
Jeden z nejoblíbenějších chlazených dortů. Tentokrát kombinace vanilkového a kakaového pudingu.
Ingredience
Suroviny
- 5 ks vejce
- 250 g hladká mouka
- 250 g moučkový cukr
- 1 bal vanilkový cukr
- 1 bal prášek do pečiva
- 1 dcl slunečnicový olej
- 1 dcl vlažná voda
- 1 l plnotučné mléko
- 1 bal vanilkový pudink
- 1 bal čokoládový pudink (prášek)
Krém
- 600 g šlehačka 40%
- 2 Balíčky vanilkový cukr
- Kakao
Nejnovější letáky
Postup
Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem a vanilkovým cukrem. Šleháme dlouho, dokud nevypracujeme světle žlutou žloutkovou směs. Postupně přidáváme po lžících přesátou mouku spolu s práškem do pečiva, olej, vodu a zašleháme do směsi.
Odděleně vyšleháme bílky a poté je jemně vmícháme do směsi.
Hotové těsto vlijeme na hluboký plech, vystlaný pečicím papírem.
Vanilkový a kakaový pudink připravíme každý zvlášť podle návodu na obalu a po lžících střídavě dáme na těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25-30 minut. Pokud pečete na 3D vzduchu, doporučuji snížit teplotu na 170°C a péct kratší dobu.
Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme pořádně vychladnout, než ho potřeme šlehačkou. Mezitím vyšleháme smetanu na šlehání. Jelikož jsem použila 40% smetanu, nepřidávala jsem do náplně mascarpone nebo smetanu na vaření. Šlehačkou potřeme vychladlý koláč a posypeme kůrou.
Nejlepší je nechat dort vychladnout ještě v lednici do dalšího dne. Dobrou chuť.