Pravé slovenské halušky s brynzou
Bryndzové halušky jsou klasickým slovenským národním jídlem. Tento tradiční pokrm se skládá z halušek ze surových brambor a bryndzy, což je speciální druh slovenského ovčího sýra. Jídlo se často podává s kousky slaniny.
Ingredience
- 500 g brambor
- 300 g hladké mouky
- 150 g bryndzy (může se nahradit modrým sýrem nebo feta sýrem)
- 200 g slaniny
- 2 vejce
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce a sůl. Vše dohromady promíchejte a vypracujte těsto.
Voda ve velkém hrnci se solí se přivede k varu. Speciálním kuchyňským nástrojem (tzv. haluškářem) se do vroucí vody formují halušky.
Halušky vařte 3-5 minut po tom, co vyplavou na povrch.
Mezitím na pánvi osmažte nakrájenou slaninu.
Vypuštěné halušky smíchejte s rozdrobenou bryndzou a částí vypečené slaniny. Směs promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a neobalí halušky.
Bryndzové halušky podávejte teplé posypané zbylou slaninou. Brynzové halušky se slaninou a bryndzou jsou hotovy!