Zdroj: RitaE from Pixaby
Povidla bez cukru
Toto povidlo bez cukru je můj oblíbený recept, který jsem zkoušela několikrát, když jsem hledala zdravější alternativu klasických povidel. Je sladké výhradně díky ovoce, nemusíte se obávat žádných přidaných cukrů. Navíc je to úžasný způsob, jak zužitkovat přebytek ovoce z letní a podzimní sklizně.
Ingredience
- 2 kg ovoce (jablek, hrušek švestek broskví atd.)
- 1⁄2 l vody
- šťáva z citronu
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Při přípravě je důležité, aby bylo ovoce opravdu zralé a sladké, pak není potřeba přidávat žádný cukr. Pokud máte pocit, že by vaše povidlo mohlo být trochu kyselé, vyzkoušejte použít více hrušek nebo broskví.
Ovoce vložíme do velkého hrnce, přidáme vodu a citronovou šťávu. Vzrušením citronovou šťávu přidávám právě z toho důvodu, aby povidlo nehnědlo a aby mělo krásnou barvu. Necháme pomalu probublávat na mírném ohni.
Občas to promícháme, aby ovoce nespálilo. Budeme to dělat po dobu přibližně 3 hodin. V závislosti na druhu ovoce může být doba vaření různá - jablka a hrušky se vaří déle, zatímco švestky a broskve jsou rychlejší.
Když je ovoce dostatečně rozvařené, rozmixujeme ho do hladka. Měli bychom získat konzistenci klasického povidla. Pokud máte pocit, že je povidlo příliš tekuté, nebojte se, po vychladnutí zhoustne.
Hotové povidlo bez cukru můžeme konzumovat hned, nebo ho dáme do sklenic a uložíme do chladničky, kde vydrží několik týdnů.