Zdroj: Volodymyr Melnyk from Canva
Pomerančový likér
Výroba domácího pomerančového likéru je léty prověřený způsob využití sezónních citrusů. Při jeho pití si připadáte jako ve slunné Itálii, i když je za oknem šedivo a zima. Domácí likér má výjimečně intenzivní a přirozenou pomerančovou chuť a je ideální k podávání na závěr jídla, jako příloha k dezertům nebo jako přísada do jiných koktejlů.
Ingredience
- 5 nepostříkaný pomeranče
- 1 l Spirit
- 800 g Cukr
- 1⁄2 l vody
Nejnovější letáky
Postup
Začněte přípravou pomerančů - měly by být dobře omyté a osušené. Opatrně oloupejte kůru z pomerančů - je důležité, abyste neoloupali bílou, hořkou vrstvu. K oloupání doporučuji použít co nejtenčí škrabku na zeleninu - měly by to být tenké proužky beze stop bílé dužiny.
Do velké sklenice přidejte pomerančovou kůru a zalijte ji lihem. Sklenici pevně uzavřete a odložte na tmavé a chladné místo na nejméně 2-4 týdny. Čas od času je dobré sklenicí zatřepat, aby se ingredience lépe spojily.
Po uplynutí této doby připravíme cukrový sirup. V hrnci s těžkým dnem smícháme cukr a vodu a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup necháme vychladnout.
Poté se lihovina s pomeranči přecedí přes síto a následně přes husté plátno - potřebujeme opravdu čirou tekutinu.
Do scezené tekutiny přidejte vychlazený sirup, promíchejte a přelijte do láhve. Láhev pevně uzavřete.
Hotový likér by měl ještě asi 2 týdny stát, aby se složky mohly lépe spojit a harmonizovat. Po této době je likér připraven ke konzumaci!