Zdroj: juefraPhoto via Getty Images
Podzimní květáková a bramborová polévka
Tento recept na květákovou bramborovou polévku je jednou z mých nejoblíbenějších polévek v chladném období. Tuto polévku jsem pro svou rodinu připravila už nesčetněkrát a vždycky mě potěší, když si na její sametové chuti všichni pochutnají. Recept je vhodný i pro vegetariány.
Ingredience
- 1 velké Hlava květáku
- 5 střední Brambory
- 1 Cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninový vývar
- 200 ml Cream
- sůl a pepř podle chuti
- Trochu másla na smažení
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Květákovou polévku připravíte tak, že oloupete a nakrájíte brambory na kostičky. Je důležité, aby všechny brambory byly přibližně stejně velké, aby se vařily rovnoměrně. Poté nahrubo nakrájejte květák. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a asi 2-3 minuty na něm smažte cibuli a česnek, dokud nejsou průsvitné a voňavé. Poté přidejte kostky brambor a smažte je asi 5 minut.
Nyní do hrnce přidejte květák. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte polévku k varu. Zeleninu nechte vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud brambory a květák nezměknou.
Poté polévku přímo v hrnci rozmixujte na pyré. Doporučuji použít ruční mixér, abyste dosáhli opravdu krémové konzistence.
Nyní přidejte smetanu a nechte květákovou polévku vařit na mírném ohni dalších 5 minut. Polévku ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
Nakonec květákovou a bramborovou polévku naservírujte do misek. Lehkou vegetariánskou polévku ozdobte nasekanou petrželkou a pochutnejte si!