Plněná vepřová krkovice s opečenými brambory
V tomto receptu se podíváme, jak připravit kvalitní vepřovou krkovici plněnou špenátem, vejcem a šunkou, kterou budeme podávat s opečenými brambory s jarní cibulkou. Toto jídlo se skvěle hodí na nedělní oběd i sváteční tabuli
Ingredience
Suroviny
- 700 g krkovice vepřové
- 100 g parmské šunky
- 15 g Dijonská hořčice
- 2 g Rozmarýn
- potravinářský motouz na pečení
- Sůl a pepř
Na náplň
- 125 g čerstvého špenátu
- 1 The Onion červená
- 2 jarní cibulky
- máslo
- 1 vejce
Na brambory
- 1 kg brambor varný typ B
- 50 ml olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 5 g Rozmarýn
- 5 g Tymián
- 1 Červená Nakrájená cibule
- 2 nakrájené jarní cibulky
- Sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Očistíme si vepřovou krkovici a rozřízneme ji tak, aby se dala pěkně rozklepat.
Oloupeme brambory, opláchneme je pod čistou vodou, překrojíme na menší kousky a dáme do zapékací mísy. Potřeme olivovým olejem, přidáme rozmarýn a okořeníme solí a pepřem. Mísu vložíme do trouby rozehřáté na 155 °C na 50 minut.
Mezitím, co se nám budou brambory péct, si připravíme náplň, kterou budeme potřebovat do vepřové rolády.
Na másle orestujeme červenou cibuli spolu s česnekem, stačí jen zesklovatět. Poté přidáme čerstvý špenát, necháme jej vydusit do měkka a dáme stranou z pánve. Poté do stejné pánve vyklepneme jedno vejce, rozmícháme a spojíme se špenátem. Dochutíme solí a pepřem a dáme stranou vychladnout.
3
Vezmeme si rozkrojenou vepřovou krkovici a opatrně, ale důkladně ji rozklepeme paličkou na maso, a to z obou stran tak, aby se nám maso roztáhlo a dalo se lehce zarolovat.
Poté maso osolíme a okořeníme rozmarýnem a pepřem. Potřeme lehce dijonskou hořčicí a proložíme sušenou nebo dušenou šunkou. Na šunku vložíme připravenou chladnou náplň.
4
Vše opatrně zavineme do rolky, kterou poté ještě stáhneme pečicím provázkem.
5
Rozehřejeme si pánev s trochou oleje a zprudka a důkladně opečeme rolády ze všech stran. Takto opečené rolády přendáme do zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby k bramborám, teplotu již můžeme zvýšit na 180 °C a pečeme společně ještě 15 minut. Těsně před koncem přidáme k masu trochu másla a k bramborům nakrájenou červenou a jarní cibulku. Vše promícháme a popřípadě dochutíme.
6
Po upečení necháme maso ještě chvíli odpočinout, sundáme provázek a opatrně naporcujeme.
Servírujeme společně s pečenými brambory s cibulkou a na závěr můžeme ještě dozdobit špenátovým olejem, který si připravíme ze zbytku čerstvého špenátu, olivového oleje, stroužku česneku a soli.
Dobrou chuť