Zdroj: FB: Boží recepty
Pajšlová omáčka
Tradiční česká omáčka s výraznou chutí, která dokonale doplní jakékoliv maso.
Ingredience
- 500 g kořenové zeleniny
- 1 Hřebíček česneku
- 2 Lžíce masla
- 1 Lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 Lžíce bílého vinného octa
- 1 Lžíce hladké mouky
- 1 ks smetana na vaření
- 1 kg vnitřností
- 3 ks cibule
- celý pepr
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- Petrželka
Nejnovější letáky
Postup
Očištěné vnitřnosti vložte do hrnce s pepřem a 2 nakrájenými cibulemi.
Zalijte vodou tak, aby byly dršťky ponořené, osolte a vařte na mírném ohni přikryté pokličkou asi 120 minut.
Hotové droby vyjměte, vývar sceďte do jiného hrnce.
Zeleninu nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ji smažte na másle a oleji. Poté přidejte nadrobno nakrájenou zbývající cibuli a česnek a osmahněte.
Zeleninu posypeme cukrem, lehce zkaramelizujeme, zakápneme octem a necháme povařit.
Omáčku zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Vařte asi 15 minut doměkka.
Vychladlé vnitřnosti nakrájejte na malé kousky, vložte do zeleninového základu a společně uvařte.
Do omáčky vlijte smetanu, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou.
Nakonec přidejte nadrobno nasekanou petrželku.