INZERCE

Zdroj: Pixabay : EME

Novoroční preclík

Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.

INZERCE

Ingredience

porce
6

Těsto

  • 500 g Mouka Přidáno do
  • 1 Balení sušené droždí Přidáno do
  • 80 g cukr Přidáno do
  • 250 ml mléko Přidáno do
  • 1 Štipka sůl Přidáno do
  • 1 Kus žloutek Přidáno do
  • 80 g změklé máslo Přidáno do

Dekorace

  • 1 Kus žloutek Přidáno do
  • 1 KL mléko Přidáno do
  • 1 KL Krupicový cukr Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

1. Pro novoroční preclík nejprve promíchejte droždí v misce s cukrem a vlažným mlékem, dokud se cukr a droždí nerozpustí.

2. Krok

2. Mouku prosijte do velké mísy a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte směs kvasnic, sůl, žloutek a měkké máslo a zpracujte ručně nebo mixérem s hnětacími háky na hladké těsto.

3. Krok

3. Zakryjte těsto a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout, dokud se nezdvojnásobí.

4. Krok

4. Těsto na pomoučněné pracovní ploše znovu krátce prohněteme, poté ho formujeme do role a rozložíme do tvaru preclíků. Konce preclíků pevně stlačíme.

5. Krok

5. Zbývající žloutky smíchejte s mlékem a potřete tím Novoroční preclík. Posypte krupicovým cukrem.

6. Krok

6. Pečte novoroční preclík v předehřáté troubě při 180 °C (ventilátor 160 °C) asi 30 minut, dokud není zlatohnědý.

7. Krok

7. Nechejte vychladnout a vychutnejte si! Hodí se také k snídani ve sváteční dny.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Dorty

318 recepty