Zdroj: Pixabay : EME
Novoroční preclík
Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.
Ingredience
Těsto
- 500 g Mouka
- 1 Balení sušené droždí
- 80 g cukr
- 250 ml mléko
- 1 Štipka sůl
- 1 Kus žloutek
- 80 g změklé máslo
Dekorace
- 1 Kus žloutek
- 1 KL mléko
- 1 KL Krupicový cukr
Nejnovější letáky
Postup
1. Pro novoroční preclík nejprve promíchejte droždí v misce s cukrem a vlažným mlékem, dokud se cukr a droždí nerozpustí.
2. Mouku prosijte do velké mísy a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte směs kvasnic, sůl, žloutek a měkké máslo a zpracujte ručně nebo mixérem s hnětacími háky na hladké těsto.
3. Zakryjte těsto a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout, dokud se nezdvojnásobí.
4. Těsto na pomoučněné pracovní ploše znovu krátce prohněteme, poté ho formujeme do role a rozložíme do tvaru preclíků. Konce preclíků pevně stlačíme.
5. Zbývající žloutky smíchejte s mlékem a potřete tím Novoroční preclík. Posypte krupicovým cukrem.
6. Pečte novoroční preclík v předehřáté troubě při 180 °C (ventilátor 160 °C) asi 30 minut, dokud není zlatohnědý.
7. Nechejte vychladnout a vychutnejte si! Hodí se také k snídani ve sváteční dny.