Zdroj: Canva
Med z pampelišek
Máte rádi sladké a už vás nebaví cukr či jiná sladidla? Vyzkoušejte tento výborný recept na pampeliškový med! Pampeliškový med je velice zdravý a navíc se i zbavíte plevelu na své zahradě.
Ingredience
- 100 pampelišek
- 11⁄2 litru vody
- 11⁄2 kg cukru
- 2 Citrony
- 2 Lžíce citronové šťávy
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve opláchněte pampelišky pod tekoucí vodou a nechte je odkapat, aby se zbavily přebytečné vlhkosti.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu.
Přidejte pampelišky a nechte je vařit asi 10 minut.
Tím se uvolní jejich chuť a vůně.
Poté hrnec odstavte z ohně a nechte pampelišky vyluhovat ve vodě přikryté pokličkou.
Nechte je louhovat až 24 hodin, aby se vytvořil silný pampeliškový nálev.
Po uplynutí daného času přeceďte pampelišky pomocí jemného sítka či gázy.
Odstraňte veškeré pevné části a zbyde vám jen tekutý pampeliškový nálev.
Přesuňte pampeliškový nálev do čistého hrnce a přidejte cukr.
Pomalu zahřívejte směs na středním plameni, občas míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Poté přidejte nastrouhanou kůru z citronů a jejich šťávu.
Míchejte a vařte směs cca 20-30 minut, dokud se nezredukuje a nezhoustne.
Měla by mít konzistenci hustého medu.
Hotový pampeliškový med přelijte do sterilizovaných sklenic a zavřete je pevně.
Poté nechte domácí pampeliškový med vychladnout na pokojovou teplotu.
Dobrou chuť!