Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce
Medvědí česnek se výborně hodí jak do omáček, tak i k masu nebo jako pesto k opečenému pečivu. V tomto receptu si vyzkoušíte všechny tři varianty najednou. A věřte, že výsledkem bude voňavé jídlo harmonické chuti.
Ingredience
Na masové kuličky
- 800 g masa mletého hovězího z Řeznictví Globus
- 1 Lžíce sušeného oregána
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 Hrstka Medvědí česnek
- nasekaného medvědího česneku
- 1 vejce
- olivový olej
- sůl a pepř
Na omáčku
- olivový olej
- g mrkve g cibule 50 g celeru
- 25 g petrželky
- 1 Lžíce mleté papriky
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 1 konzervy Nakrájená rajčata
- 2 lžíce cukru
- 150 g nakrájené mozzarelly na kousky
- 25 g sýru Gran Moravia
- menší cibulovou bagetu z Pekařství Globus natrhanou na kousky
- červený vinný ocet
- hrst mědvědího česneku
- sůl a pepř
Na pesto z medvědího česneku
- hrst medvědího česneku mladého
- 2 Lžíce olivového oleje
- hrst pekanových ořechů
- 2 Lžíce strouhaného sýru Gran Moravia
- sůl a pepř
- 1 plátky cibulovou bagetu z Pekařství Globus nakrájenou na
Nejnovější letáky
Postup
1
V misce smícháme mleté maso, oregano, nakrájenou cibuli, vejce a nasekaný medvědí česnek.
Dochutíme solí a pepřem podle chuti a ze směsi odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu, ze kterých tvoříme kuličky.
V zapékacím hrnci či v pánvi orestujeme na oleji nakrájenou zeleninu dotmava, zaprášíme ji mletou paprikou a dál ji opékáme.
Přidáme protlak a mletou papriku – povaříme je 5 min. na mírném ohni. Přidáme drcená rajčata a vaříme 10 min. Dochutíme solí, cukrem, octem, pepřem a nasekaným medvědím česnekem.
Do omáčky vložíme masové kuličky a zakryté poklicí je dáme na 40 min. do trouby předehřáté na 185 °C. Zlehka obsah promícháme. Na hladinu položíme natrhanou bagetu, zasypeme ji nakrájenou mozzarellou se strouhaným sýrem. Na 10–15 minut necháme hrnec v troubě již bez pokličky, aby vznikla krusta.
Během zapékání si připravíme pesto z medvědího česneku, které natřeme na cibulovou bagetu a necháme zapéct.
Do hmoždíře dáme lístky čerstvého medvědího česneku spolu se lžičkou olivového oleje a třeme do pestové konzistence cca 3 minuty. Poté přidáme pekanové ořechy a lžičku strouhaného sýra. Ze všeho společně vytvoříme kašovité pesto, dochutíme solí, čerstvým pepřem a případně vinným octem. Pokud nemáme hmoždíř, můžeme pesto vytvořit stejným postupem i v mixéru.
Pestem potřeme nakrájenou bagetu a vložíme na vyloženém pekáči s pečicím papírem do trouby, kde se nám pečou kuličky. Opatrně zapékáme dozlatova při stejné teplotě cca 3 minuty. Bagetu během pečení raději hlídejte, aby se vám nespálila.
Hotovou omáčku s kuličkami před servírováním posypeme nasekaným čerstvým medvědím česnekem a zakápneme kvalitním olivovým olejem.