Makové buchty
Borůvkové buchty s mákem a šálek dobré kávy. To je recept na nejkrásnější neděli.
Ingredience
Kvásek
- 360 ml mléko
- 1 polévková lžíce hladká mouka
- 1 čerstvé droždí
- 1 polévková lžíce krystalový cukr
- špetka soli
Zbytek na buchty
- 620 g hladká mouka
- 3 polévková lžíce krystalový cukr
- 250 ml slunečnicový olej
- 120 g mletý mák
- 1 Borůvkový džem
- máslo
Nejnovější letáky
Postup
Připravte kvásek smícháním výše uvedených ingrediencí (mléko musí mít pokojovou teplotu) a nechte ho vzejít pod čistou utěrkou.
Doprostřed hluboké mísy dejte cukr, hladkou mouku, olej a kvásek. Rukama uhněťte hladké těsto a nechte ho hodinu kynout, opět přikryté utěrkou.
Mezitím připravte makovo-borůvkovou náplň. Do hrnce dejte trochu másla a vsypte mák. Přidejte džem a promíchejte. Pokud potřebujeme zředit, můžeme přidat trochu mléka. Podle sladkosti džemu můžeme, ale nemusíme přidat také cukr. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na tři části, rozválejte na pomoučené desce a nožem nakrájejte na čtverce. Na každý čtverec dáme lžíci makové a borůvkové náplně a přeložíme do tvaru buchty. Položte je na máslem vymazaný plech 1 cm od sebe. Buchty se zvětší. Každou buchtu potřete nahoře a po stranách rozpuštěným máslem. Buchty pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.