Lívance
Recept na lívance je naprosto jednoduchou záležitostí a opravdu ho zvládnou i ti, kteří si s vařením a kuchyní moc nerozumí.
Ingredience
Suroviny
- 150 g bílé mouky 1 hrnek hladké nebo celozrnné
- 200 ml teplé vody šálku polévková lžíce
- 1⁄2 lžičky soli
- 1⁄2 lžičky bílého cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- SMĚS MOUKY
- 1 lžička droždí
- 1 Lžíce teplé vody
VAŘENÍ
- 2 Lžíce rozpuštěného masla nebo rostlinného oleje
Nejnovější letáky
Postup
TĚSTO NA LÍVANCE:
Vložte mouku, vodu a sůl do mísy a šlehejte 2 minuty.
Směs na droždí - v malé misce rozpustíme droždí v 1 lžíci teplé vody.
Do mísy přidejte směs droždí, cukr a prášek do pečiva a šlehejte 30 sekund.
Přikryjte potravinářskou fólií nebo talířem a poté postavte na velmi teplé místo na 15 až 30 minut, dokud se povrch pěkně nezpění. Objem se zvětší pouze o ~10 - 15 %.
VAŘENÍ:
Vymažte máslem 2 nebo 3 kruhy (cca 9 cm široké, ale postačí jakýkoli kruh).
Nepřilnavou pánev lehce potřete rozpuštěným máslem a poté na ni vložte kroužky. Zapněte sporák na středně vysoký stupeň (u silných sporáků na střední) a zahřejte.
Do kroužků nalijte 1/4 šálku těsta (65 ml).
Vař 1a 1/2 minuty - na povrchu by se měly začít objevovat bublinky (ale ještě by neměly praskat).
Snižte teplotu na střední a vařte 1 minutu - na okrajích by měly praskat bublinky.
Snižte teplotu na středně nízkou a vařte další 2 a 1/2 až 4 minuty, dokud se povrch "nesrazí" a
Nebude jasné, že už nebudou praskat žádné bubliny!
Vyjměte kroužky (možná budete muset přejet nožem, abyste je uvolnili).
Poté je otočte a 20 až 30 sekund opékejte z druhé strany, aby se zbarvily do červena.