Litá buchta
Litá buchta s tvarohem je tradiční český pečivo, které se vyznačuje hustou a kompaktní strukturou a má bohatou náplň často z ovocných nebo tvarohových ingrediencí. Litá buchta se často peče v podlouhlém tvaru a může být zdobena křupavou skořápkou a tradičním posypem z moučkového cukru.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 250 g masla
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- citron
- 2 dl mléka
- 100 g cottage sýr
- špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
Máslo, cukr, vejce, citronovou kůru a šťávu utřeme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a trochu soli. Vše dobře promícháme.
Do připravené směsi vlijeme mléko a opět promícháme. Nakonec přimícháme tvaroh.
Formu na buchtu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Předem si můžeme formu předehřát v troubě, aby se těsto lépe upeklo.
Do připravené formy nalijeme těsto a pečeme cca 1 hodinu na 180 °C. Po upečení necháme buchtu chvíli vychladnout, než ji vyklopíme z formy.
Upečenou a vychladlou buchtu posypeme cukrem. Další skvělou volbou je také litá buchta s jablky.