Zdroj: weyo via Freepik
Langos jako z vánočního trhu
Recept, který je stejně atmosférický jako vánoční trh a útulný jako zimní večer: langos. Tyto maďarské tlusté buchty rozhodně nesmí chybět v žádném zimním období. Zvenku jsou křupavé a uvnitř úžasně křehké a měkké. Já i moje rodina je prostě milujeme! Tento recept jsem vyzkoušela loni o Vánocích a měl obrovský úspěch. Langoše můžete dozdobit, jak se vám zlíbí!
Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 250 ml mléko
- 100 g Quark
- 42 g kvasinky
- 1 KL cukr
- 1 KL sůl
- olej na smažení
- Poleva: např. česnek, sýr, zakysaná smetana
Nejnovější letáky
Postup
U receptu na maďarský langoš nejprve ohřejte mléko - mělo by být vlažné, příliš horké by zničilo kvasnice. Poté v něm rozpusťte cukr.
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte ho několik minut odpočinout. To podpoří aktivitu droždí a pomůže těstu později dobře vykynout.
Nyní do velké mísy prosejte mouku. Díky prosévání mouky bude těsto později nadýchanější. Přidejte sůl a uprostřed udělejte důlek.
Do jamky nalijte tvaroh a směs mléka a droždí a pomalu rukama vmíchejte do mouky. Doporučuji hníst těsto intenzivně alespoň 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
Těsto přikryjte a nechte na teplém místě alespoň 2 hodiny kynout. Mělo by se viditelně zvětšit.
Těsto rozdělte na 10 stejných dílů a rukama je zploštěte. Ráda těsto trochu roztáhnu, aby bylo pěkně tenké.
V hluboké pánvi nebo kastrolu zahřejte olej na střední teplotu. Přidejte kousky těsta jeden po druhém a osmažte je z obou stran dozlatova. Dávejte pozor, aby se olej příliš nerozpálil, jinak langoše na povrchu rychle ztmavnou, zatímco uvnitř jsou ještě syrové.
Hotové maďarské langoše nechte okapat na kuchyňském papíře a ihned je posypte nebo potřete požadovanou zálivkou.