INZERCE
Kynutý koláč se švestkami

Kynutý koláč se švestkami

Odzkoušený tradiční podzimní recept na domací kynutý švestkový koláč. Po kterém neodoláte šahnout i po více kouskách.

INZERCE

Ingredience

porce
6

Suroviny

  • 50 g masla Přidáno do
  • 1 Lžíce oleje Přidáno do
  • 1 Lžíce sádla Přidáno do
  • 125 ml mléka Přidáno do
  • 12 vejce Přidáno do
  • 1 žloutky Přidáno do
  • 2 Lžíce rumu tuzemského Přidáno do
  • 200 g hladké mouky Přidáno do
  • 100 g polohrubé mouky Přidáno do
  • 25 g cukru moučka Přidáno do
  • 0.3 lžička Soli Přidáno do
  • 15 g čerstvého droždí Přidáno do
  • 25 g skořicový cukr Přidáno do
  • 500 g švestek Přidáno do

Na drobenku

  • 6212 g přepuštěného másla a následně vychladlého Přidáno do
  • 125 g polohrubé mouky Přidáno do
  • 125 g moučkového cukru Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Máslo necháme rozpustit v mikrovlnce nebo v rendlíku, do horkého přidáme sádlo a olej.

2. Krok

Ve vlažném mléce s trochou medu rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě.

3. Krok

Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a rum. za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte v robotu hladké a vláčné těsto.

4. Krok

Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).

5. Krok

Švestky omyjeme důkladně pod tekoucí vodou, necháme v cedníku okapat.

6. Krok

Připravíme drobenku - všechny suroviny na ni určené spojíme v misce prsty dohromady, až získáme drobivou, máslem vonící a slaďoučkou drobenku někdy se hodí i mandlová mouka místo polohrubé.

7. Krok

Pečicí plech vymažeme lehce, třeba sádlem nebo máslem. Ale mužeme vyložit pečicím papírém.Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

8. Krok

Vypeckujeme čerstvé švestky a pouze rozložíme stejnoměrně na kynuté těsto. Rozehřejeme troubu na 180 °C.posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).

Kynutý koláč se švestkami - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

129 recepty

Dýně

50 recepty

Dorty

316 recepty

Těstoviny

299 recepty

Saláty

264 recepty

Rýže

175 recepty

Oběd

2778 recepty

Banán

165 recepty

Pečivo

521 recepty

Masové pokrmy

1367 recepty