:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/0fDnGURhKwh8HxC5MpMg/d1697282f6183815a0a8cf44ee3753.jpeg)
Kynutý koláč se švestkami
Odzkoušený tradiční podzimní recept na domací kynutý švestkový koláč. Po kterém neodoláte šahnout i po více kouskách.
Ingredience
Suroviny
- 50 g masla
- 1 Lžíce oleje
- 1 Lžíce sádla
- 125 ml mléka
- 1⁄2 vejce
- 1 žloutky
- 2 Lžíce rumu tuzemského
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 25 g cukru moučka
- 0.3 lžička Soli
- 15 g čerstvého droždí
- 25 g skořicový cukr
- 500 g švestek
Na drobenku
- 621⁄2 g přepuštěného másla a následně vychladlého
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g moučkového cukru
Nejnovější letáky
Postup
Máslo necháme rozpustit v mikrovlnce nebo v rendlíku, do horkého přidáme sádlo a olej.
Ve vlažném mléce s trochou medu rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a rum. za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte v robotu hladké a vláčné těsto.
Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
Švestky omyjeme důkladně pod tekoucí vodou, necháme v cedníku okapat.
Připravíme drobenku - všechny suroviny na ni určené spojíme v misce prsty dohromady, až získáme drobivou, máslem vonící a slaďoučkou drobenku někdy se hodí i mandlová mouka místo polohrubé.
Pečicí plech vymažeme lehce, třeba sádlem nebo máslem. Ale mužeme vyložit pečicím papírém.Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Vypeckujeme čerstvé švestky a pouze rozložíme stejnoměrně na kynuté těsto. Rozehřejeme troubu na 180 °C.posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/0fDnGURhKwh8HxC5MpMg/79b5316d4e75c6b0c1862ba131aae0.jpeg)