Kynuté ovocné knedlíky hrníčkové
Kynuté ovocné knedlíky hrníčkové jsou tradiční český pokrm, který se skládá z kynutého těsta naplněného ovocem.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1⁄2 hrnku mléka
- 1⁄4 hrnku cukru
- 1⁄4 hrnku oleje
- 1⁄2 balíčku sušeného droždí cca g
- špetka soli
- 1 vejce
- Ovocná náplň např povidla
- cottage sýr
- Meruňky
- jahody apod
- a Máslo cukr na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte kynuté těsto na hníčkové knedlíky. V malém hrnku nebo v mikrovlnné troubě zahřejte mléko, aby bylo vlažné (nesmí být horké). Přidejte sušené droždí a 1 lžičku cukru, promíchejte a nechte stát asi 10 minut, dokud droždí nezačne pracovat a vytvoří se bublinky.
Ve velké míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku se zbytkem cukru a špetkou soli. Přidejte vlažné mléko s droždím, vejce a olej. Zpracujte těsto, dokud není hladké a mírně lepivé. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
Když je těsto připravené, rozdělte ho na stejně velké kousky (asi 8-10). Každý kousek vypracujte na placku, do středu dejte lžičku ovocné náplně a těsto zabalte kolem náplně. Uzavřete knedlíky a zajistěte, aby byly okraje dobře spojeny, aby náplň neunikla.
V hrnci s dostatečným množstvím vroucí, osolené vody uvařte knedlíky asi 20-25 minut. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na povrch a jsou propečené uvnitř.
Scedíme je a hrníčkové tvarohové knedlíky podáváme teplé