Kuřecí kari s kokosovým mlékem a cizrna s kaki a mangoldem
Tohle fantastické indické jídlo je velmi oblíbené po celém světě. Připravte si kari v méně kalorické verzi díky tomuto receptu i u vás doma.
Ingredience
Na marinované kuře
- 700 g kuřecích stehenních kousků načtvrcených
- 1 stroužek česneku nasekaný
- 25 g koření pasty tikka masala
- 15 g římský mletý kmín
- 2 g mletou skořici
- 2 lžice sezamového oleje
Na omáčku tikka masala
- 500 ml kuřecího vývaru na přelití omáčky
- 2 cibule střední nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku na plátky
- nakrájené na plátky
- 1 Lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 50 g pasty koření tikka masala
- 2 ks celého kardamomu
- 3 ks kafírových listu
- 400 g nakrájených sterilovaných rajčat
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 500 ml kokosového mléka
- 1 celou skořici
- 50 g medu
- 1 ks limetkovou šťávu
K servírování
- 250 g sterilované cizrny
- 1 ks mangold baby
- 1 ks čerstvého kaki
- 1 podle chuti chilli papričku
- sůl
- 2 g Římský kmín
- 1 ks limetkovou šťávu na dochucení
Nejnovější letáky
Postup
1
Kuřecí stehna očistíme a naporcujeme i s kostí. Vložíme do misky, smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice marinovat a odležet alespoň na 3 hodiny.
Mezitím si připravíme základ na omáčku tikka masala.
Na sezamovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a asi 10 minut vše dusíme pomalu do měkka. Přidáme koření tikka masala, celou skořici, římský kmín, kardamom a kafírové listy. Vše spolu zarestujeme.
Poté vložíme naložená kuřecí stehna a důkladně je orestujeme z obou stran, přidáme rajčata v konzervě (raději celá soudková než drcená, protože jsou výraznější), rozmačkáme a přivedeme k varu. Mírně podlijeme vývarem, snížíme plamen a dusíme pod poklicí zhruba 20–30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem, medem, limetkovou šťávou a kokosovým mlékem.
Jako přílohu si připravíme cizrnu s kaki a mangoldem. Na pánvičce si rozehřejeme lžíci sezamového oleje, přidáme okapanou sterilovanou cizrnu spolu se lžičkou římského kmínu a čerstvým chilli. Restujeme cca 5 minut do zlatavé barvy.
Poté přidáme nakrájené čerstvé kaki a baby mangold.
Dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou a můžeme podávat.